Frankrike bojkottar inte OS i Peking

Frankrike kommer inte att göra en diplomatiskt bojkott av OS i Peking. –Vi ska inte politisera OS, säger president Emmanuel Macron.Samtidigt vill den franska utrikesministern Jean-Yves Le Drian att EU ska komma fram till en gemensam ställning i frågan.

Frankrikes president Emmanuel Macron.

Frankrikes president Emmanuel Macron.

Foto: Ludovic Marin/AP/TT

Olympiskt2021-12-09 09:37

Frankrike skickar en representant från sin regering till Kina under OS, säger utbildningsministern Jean-Michel Blanquer. Det innebär att det inte blir någon diplomatisk bojkott av spelen från franskt håll.

Därmed följer man inte samma väg som USA, Kanada och Storbritannien.

– Sporten är en egen värld, som måste vara skyddad från politiska ingrepp. Annars kan det sluta med att tävlingen dör ut, säger Blanquer till franska nyhetskanalen BFM TV om beslutet.

Senare sade president Emmanuel Macron att han hellre jobbar tillsammans med Internationella olympiska kommittén (IOK) med att skydda aktiva runt om i världen än engagerar sig i en symbolisk bojkott.

– Vi ska inte politisera OS. Som med allt annat internationellt föredrar jag att göra saker som får en nyttig effekt, säger Macron.

Efterlyser EU-beslut

När Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian får frågor i ämnet vill han se att EU-länderna tar gemensam ställning i frågan.

– När det gäller diplomatisk bojkott, den frågan kommer att hanteras på europeisk nivå, säger han.

Frankrike arrangerar nästa OS i Paris 2024.

Tidigare har USA, Kanada och Storbritannien meddelat att man diplomatiskt bojkottar OS. Vilket har fått Kina att gå ut och varna för att det leder till konsekvenser.

– Att använda den olympiska plattformen för politiska spel är impopulärt och självisolerande, och de kommer oundvikligen få att betala priset för sina misstag, sade utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin under torsdagen.

IOK har meddelat att man respekterar ländernas politiska beslut.

Ryska kommittén: Putins närvaro en motivation

Enligt den ryska olympiska kommittén är den diplomatiska bojkotten "poänglös".

– Från ett idrottsmässigt perspektiv är de här åtgärderna fullständigt poänglösa. Vi hoppas verkligen att det inte kastar skugga över spelen, säger Stanislav Pozdynakov, ordförande i kommittén.

Den ryska presidenten Vladimir Putin är sedan tidigare en av de makthavare som sagt att han kommer att resa till Kina i samband med OS.

– Det kommer att vara ytterligare en motiverande faktor för alla medlemmar i den olympiska kommitténs lag, säger Pozdynakov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!