Frida Hansdotter invald i de aktivas kommitté

Frida Hansdotter följer i Pernilla Wibergs och Stefan Holms fotspår. OS-guldmedaljören har blivit invald i IOK:s aktivas kommitté. –Det känns väldigt hedrande, säger hon till TT.

Frida Hansdotter. Arkivbild.

Frida Hansdotter. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Olympiskt2022-02-17 06:08

Sverige har fått en ny representant i Internationella olympiska kommitténs aktivas kommitté.

Frida Hansdotter blev på torsdagen invald samtidigt som franska skidskytteikonen Martin Fourcade. Deras mandat gäller fram till 2030.

– Ambitionen är att få sätta atleten först, att de ska få den bästa möjligheten när de tävlar, säger Frida Hansdotter.

Kommittén, som består av tidigare aktiva från både sommar- och vinter-OS, ska agera som en länk mellan IOK och de aktiva.

Invald under OS

Drygt 2 300 aktiva på plats under Peking-OS, motsvarande strax över 80 procent av de tävlande, har röstat fram Fourcade och Hansdotter.

– Att man blivit invald av atleter gör ju jobbet ännu mer ärofyllt. Att få ta tag i de olika frågorna och göra det ännu bättre för atleterna, säger Frida Hansdotter.

Tanken var att svenskan skulle vara på plats i Peking för att kampanja inför valet, men på grund av pandemin blev det inte så.

Men det gick vägen ändå, i konkurrens med exempelvis schweiziska hockeyspelaren Florence Schelling och kanadensiske tidigare friidrottaren och bobåkaren Oluseyi Smith.

"Hjälpa utövare"

Frida Hansdotter följer därmed i Pernilla Wibergs (2002–2010) och Stefan Holms (2013–2021) fotspår i de aktivas kommitté.

Hon lyfter fram bland annat jämställdhet bland frågorna hon brinner lite extra för.

– Att alltid sätta atleten först, att det alltid ska vara fair play och jämställdhetsfrågan är tre punkter som jag känner att jag lägga extra fokus på. Men det finns ju många andra frågor också, det är så stort och brett, säger hon.

– När jag var aktiv kom det alltid upp olika saker som man kände kunde bli bättre, men då hade man varken energi eller tid att lägga på det. Det är där vi kommer in, att kunna hjälpa utövare.

Finländskan Emma Terho, bronsmedaljör i ishockey 1998 och 2010, är ordförande i de aktivas kommitté.

Bland de andra medlemmarna finns spanska tidigare basketstjärnan Pau Gasol Sáez, ryska stavhoppsdrottningen Jelena Isinbajeva och norska längdstjärnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Fakta: Frida Hansdotter

Född: den 13 december 1985 i Västerås.

Bor: Fagersta.

Familj: sambon Richard Jansson, sonen Colin (född 2021).

Klubb: Norberg SL.

Främsta meriter:

OS: Guld i slalom i Pyeongchang 2018, femma i slalom i Sotji 2014. Debuterade i Vancouver 2010 med 15:e plats i slalom.

VM: Sex starter i slalom. Silver i Vail 2015, brons i Schladming 2013 och i S:t Moritz 2017. VM-silver i lag 2013 och brons 2017. I storslalom som bäst femma i Schladming 2013. Debuterade i Åre 2007 när hon kom på 30:e plats i super-G.

Pallplatser i världscupen: Fyra segrar, 18 andraplatser, 13 tredjeplatser.

Övrigt: Tog sin första världscupseger i slalom i Kranjska Gora 2014. Vann slalomvärldscupen 2015–2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!