Global fackförening sågar OS-arrangören Kina

"Kina: En guldmedalj i förtryck". Så beskrivs arrangören för vinter-OS 2022 i en rapport av den Internationella fackliga samorganisationen ITUC.

De olympiska ringarna i Peking. Arkivbild.

De olympiska ringarna i Peking. Arkivbild.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Olympiskt2021-11-09 10:24

I rapporten riktas en rad olika anklagelser mot Kina. Kritiken handlar bland annat om situationen i Hongkong, om att etniska och religiösa minoriteter förtrycks samt behandlingen av hbtq-personer i landet.

ITUC meddelar att de har skickat en kopia av rapporten till Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén (IOK).

– Vi försöker få IOK att agera utifrån principerna om mänskliga rättigheter, säger ITUC:s generalsekreterare Sharan Burrow.

– Vi vill att regeringar ska ta ställning och försvara sina egna idrottares säkerhet och vi vill att sponsorer faktiskt ska se över att de förknippas med vinter-OS i Peking.

Flera stora varumärken sponsrar vinterspelen, däribland Coca Cola, Airbnb och Toyota.

– Det finns enorma företag som stöttar dessa spelen och som verkligen borde leva upp till värderingarna de säger att de respekterar, vilka är fundamentala mänskliga rättigheter, säger Sharan Burrow.

Över 180 människorättsorganisationer har tidigare uppmanat till en bojkott av OS i Peking på grund av landets kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Även svenska OS-stjärnor har varit kritiska till IOK:s val av värdland.

– Jag skulle önska att vi inte åkte dit. Det rimmar inte med de olympiska värderingarna att vi har ett OS i Kina, sade skidskytten Sebastian Samuelsson till TT för en vecka sedan.

Thomas Bach har tidigare vädjat om att hålla politiken borta från OS.

– Den universella inställningen och inkluderingen som definierar OS kräver att IOK är politiskt neutrala, sade han i juli.

OS i Peking invigs den 4 februari 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!