Harlauts kamp – efter OS-misslyckanden

Tredje gången gillt – efter misslyckanden på tidigare OS åkte Henrik Harlaut äntligen hem ett brons. Receptet? –Att köra stabilt. För jag ville inte vara med om en sådan miss som jag gjorde i Pyeongchang.

Sveriges Henrik Harlaut jublar i Peking.

Sveriges Henrik Harlaut jublar i Peking.

Foto: Christine Olsson/TT

Olympiskt2022-02-09 09:45

Han har åtta guld i X-games, men när det kommer till olympiska medaljer har prishyllan ekat tom.

Vinterspelen har tidigare knappast varit Henriks Harlauts arena – i Sotji 2014 kom han på sjätte plats i slopestyle och i Pyeongchang fyra år senare lyckades freeskiåkaren inte ens kvala in till final.

"Det är så fett"

Men i Peking blev det annorlunda för startfältets äldsta åkare. Allt har gått efter planen, förklarar 30-årige Henrik Harlaut.

Han höll sig på fötterna och lyckades visa upp sin unika stil i backen för domarna i den första big airtävlingen någonsin i OS-sammanhang.

– Det betyder otroligt mycket. Tredje gången gillt. De två senaste gångerna har jag känt mig otroligt bra och haft helt klart potential att ta en medalj. Och nu att få göra det på allra första big air i freeski på OS, säger han och skakar på huvudet.

– Det är så fett och jag är så glad!

Bronsfirande på buss

Det är en sprudlande Harlaut som möter pressen nedanför backen vid Shougangarenan i Peking.

Nästa vecka väntar OS-kval i slopestyle i Zhangjiakou, så själva bronsfirandet lär ske på en buss tillsammans med de andra freeskisvenskarna, berättar Harlaut.

– Eftersom vi har slopestyleträning i morgon redan.

TT: Vad betyder ett brons för framtidsplanerna?

– Jag kommer helt klart fortsätta åka skidor. Men jag kommer ta ner lite på tävlandet de närmaste två åren i alla fall, bara för att få lite mer tid att åka och utveckla min åkning utan att behöva vara på spänn hela tiden.

Fakta: Henrik Harlaut

Familj: Mamma och pappa, två bröder.

Klubb: Åre SLK.

Född: 14 augusti 1991 i Sollentuna.

Tidigare OS-resultat: 6:a i slopestyle 2014, 17:e i slopestyle 2018.

Aktuell: OS-bronsmedaljör i big air.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!