Hemmastjärnans krav: Släpp in publik på OS

Släpp in publiken på OS-arenorna! Kravet kommer från den japanske fotbollsstjärnan Maya Yoshida. –Man undrar vilka OS är till för, säger han.

Maya Yoshida, lagkapten för det japanska herrlandslaget i OS. Arkivbild.

Maya Yoshida, lagkapten för det japanska herrlandslaget i OS. Arkivbild.

Foto: Andreas Schaad/AP/TT

Olympiskt2021-07-18 17:59

I takt med att pandemin mildrats och vaccineringen rullats ut har publiken börjat välkomnas tillbaka på matcher och tävlingar runt om i världen.

När Italien nyligen finalslog England i fotbolls-EM var det till exempel 60 000 åskådare på Wembley i London.

Men när OS – världens största idrottsevenemang – startar på onsdag kommer läktarna att gapa tomma.

Nödläge i Tokyo

Utländska åskådare stoppades redan i våras och nyligen kom beskedet att inte heller japaner släpps in på OS-arenorna.

Beskedet var väntat eftersom smittsituationen i Tokyo har förvärrats de senaste veckorna och staden har förlängt sitt nödläge över OS.

Enligt medieuppgifter har Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach bett Japans premiärminister Yoshihide Suga att lätta på publikrestriktionerna senare under spelen om smittspridningen avtar.

Kritisk lagkapten

Maya Yoshida, lagkapten för det japanske herrlandslaget i fotboll, tycker att det är fel att stoppa publiken.

– Jag skulle gissa att mycket av folks skattepengar går till att hålla de här spelen. Trots det kan folk inte gå och titta. Man undrar vilka OS är till för och vad som är meningen med det, sade Sampdoriaspelaren enligt Reuters efter Japans OS-genrep mot Spanien i helgen (1–1).

– Jag hoppas verkligen att man omprövar det.

Virtuella applåder

IOK lovar samtidigt att göra vad man kan för att skapa stämning.

På en presskonferens i helgen berättade IOK-ordföranden Thomas Bach att det kommer att spelas upp publikljud från tidigare OS under tävlingarna. Och supportrarna hemma framför tv-apparaterna kommer kunna visa sitt stöd genom virtuella applåder – som återges på bildskärmar på arenorna.

– Det ska kännas som när man är på en OS-arena omgiven av åskådare och fans. Vi vill inte att idrottarna ska känna sig ensamma. Vi vill visa att många människor är med dem och stöttar, säger Bach.

Men enligt den svenska fotbollsstjärnan Fridolina Rolfö går det inte att skapa stämning på konstgjord väg.

– Jag har inte spelat med sådant ljud på arenan tidigare. Man har ju sett på tv när det är ljud på en del matcher, och visst, det blir kanske lite mer känsla. Men för min del kvittar det, säger Rolfö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!