Heta OS-lördagen – svensk guldsuccé direkt?

Elden är tänd. Uiguren Dinigeer Yilamujian stack fart på brasan i Fågelboet när ett av tidernas mest ifrågasatta olympiska vinterspel invigdes. IOK-basen Thomas Bach bad om vapenvila, men då pratade han inte om patron ur i skidskyttet. Där kan en svensk kvartett bidra till en svensk pangstart.

Frida Karlsson utmanar norska favoriten Therese Johaug när längdtävlingarna drar igång med skiathlon.

Frida Karlsson utmanar norska favoriten Therese Johaug när längdtävlingarna drar igång med skiathlon.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Olympiskt2022-02-05 05:51

Det är faktiskt så här:

Redan under spelens första medaljfördelande dag kan den rekordstora svenska truppen raka in bra med glitter. De heta chanserna finns på tre håll – i damernas skiathlon, den mixade skidskyttestafetten och i puckelpist.

Först ut, med start 08.45, är Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Frida Karlsson och Moa Olsson. Karlsson spås gå en rafflande duell om guldet med norskan Therese Johaug.

– Jag kommer fokusera på tekniken med avslappnande åkning som blir vinnande. Det gäller att spara så mycket energi jag kan. Det är en kapacitetsbana. Hon (Johaug) har bra kapacitet. Det har jag själv också, säger Frida Karlsson.

"Väldigt bra medaljchans"

Omgående efter skidorna (start 10.00) gör Hanna Öberg, Elvira Öberg, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson ett försök att ta Sveriges första OS-medalj i disciplinen.

– Det ser ju ut som en väldigt bra medaljchans och det är det ju också. Men det är många bra lag och skidskytte är ju ganska nyckfullt, framför allt om det ska blåsa lite mer, säger Samuelsson.

Gemensamt för skidåkarna och skidskyttarna är de besvärliga väderförhållandena. Det är kallt i Zhangjiakou och dessutom blåser det.

Det handlar främst om att skydda ansikten och händer mot kylan. Skidskyttarna ställs dessutom inför utmaningen att ta hänsyn till vinden när de lägger an på vallen.

Ska höja sig ett snäpp

Unge Walter Wallberg, 22, imponerade i kvalet (tvåa efter suveränen Mikaël Kingsbury) och kastar sig ut i puckelpisten med en mycket god medaljchans.

Skulle Wallberg lyckas blir han förste svensk att nå prispallen i puckelpist.

– Jag kommer att gå lite fortare och det blir ett annat hopp på det nedre hoppet. Jag får höja det ett hela ett snäpp till för att nå de där topplaceringarna i finalen, säger Wallberg.

I finalen (avgörs i tre faser) får han garanterat sällskap av Ludvig Fjällström. Det kan stå fyra svenskar i den, men då måste bröderna Felix och Oskar Elofsson bli bland de tio bästa i den andra kvalomgången, som avgörs kort före finalen.

Finalpasset inleds 12.30.

Historisk backhoppare

Bland dagens håll-koll-på vad gäller svenska intressen står det här på menyn:

+ Emma Westman bjuder på svensk comeback i backhoppning (11.45) och blir samtidigt historisk som första svenska OS-backhoppare på damsidan.

– Det är stort. Jag känner mig stolt över mig själv. Men jag är ju inte klar än, det har egentligen bara börjat för mig med hoppningen, säger 21-åringen.

+ Almida de Val och Oskar Eriksson slog Schweiz med 6–1 i natt och spelar 07.05 mot Kanada i jakten på en semifinalplats i curlingens mixed dubbel.

+ Damkronorna möter Tjeckien (09.40) i en nyckelmatch i gruppspelet.

+ Svante Kohala är i farten i rodel (12.10).

12.10 Rodel, herrar, singel, första omgången.

+ Svensk deltagare: , som

+ Så gick det senast:

OS 2018: 1) David Gleirscher, Österrike, 2) Chris Mazdzer, USA, 3) Johannes Ludwig, Tyskland.

VM 2021: 1) Roman Repoliv, Ryska kälksportförbundet, 2) Felix Loch, Tyskland, 3) David Gleirscher, Österrike... 19) Svante Kohala, Sverige.

12.35 Backhoppning, damer, normala backen, finalomgång.

13.40 Freestyle, herrar, puckelpist, final.

+ Svenska deltagare: Walter Wallberg (tvåa) och Ludvig Fjällström (sjua) kom bland de tio främsta och är klara för final. Bröderna Felix och Oskar Elofsson kan gå vidare från andra kvalomgången tidigare under lördagen.

13.50 Rodel, herrar, singel, andra omgången.

14.10 Ishockey, damer, grupp A: USA–Ryska olympiska kommitténs lag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!