Holm: "Det var lite som att nu kommer frälsarna"

I Aten räddades Sveriges OS av tre friidrottsguld på ett dygn. 17 år senare kan Daniel Ståhl och Armand Duplantis kopiera delar av bedriften i Tokyo. –Det finns absolut paralleller, säger Stefan Holm, en av guldhjältarna från Aten, till TT.

Guldmedaljörerna Christian Olsson, Carolina Klüft och Stefan Holm i samband med en hyllning strax efter OS 2004.

Guldmedaljörerna Christian Olsson, Carolina Klüft och Stefan Holm i samband med en hyllning strax efter OS 2004.

Foto: Mats Andersson/TT

Olympiskt2021-07-29 14:05

Aten 2004.

Det hade varit lite medaljtorka för svensk del under OS. Men så kom ett magiskt dygn på friidrottsarenan, med tre svenska guldmedaljer på 24 timmar.

Först Carolina Klüfts sjukampsguld på lördagskvällen, sedan Christian Olssons trestegsguld på söndagen – och 37 minuter senare var även Stefan Holm olympisk mästare, i höjdhopp.

Sedan dess har Sverige inte lyckats få med sig någon OS-medalj i friidrott. Men 17 år senare har världsettorna Daniel Ståhl och Armand Duplantis anlänt till OS-byn i ett liknande läge.

– Vi kom till OS i ungefär samma sits som de gör nu, säger Stefan Holm till TT.

– Jag hade vunnit alla tävlingar den sommaren och även inomhus. Christian hade förlorat en tävling under året och "Carro" var ju odiskutabel världsetta i sjukamp. Så precis som de förväntades vi att vinna och precis som nu kom vi till en OS-by där det var lite medaljtorka för svenskarna.

Äntligen medaljer?

TT: Hur var det att komma in i OS med de förväntningarna på sig?

– Det var lite som att ”nu kommer frälsarna, nu kommer friidrottarna. Nu blir det äntligen medaljer”. Så det är ganska mycket paralleller till nu faktiskt.

– Men jag säger som jag väl sade redan då. Det är skönare att komma till OS som favorit än att komma med en dålig säsong i ryggen. Det ger självförtroende att vinna tävling efter tävling med bra resultat.

Och det har ju även både Daniel Ståhl och Armand Duplantis gjort, konstaterar Stefan Holm.

Tokyo 2021.

Det har varit medaljtorka och stolpe ut för svensk del hittills under OS . Men nu – när dessutom Finland tagit sin första medalj – sätts hoppet på nytt till friidrotten.

Daniel Ståhl har diskuskval på fredagen och final på lördag, medan Armand Duplantis kvalar på lördag och stavfinalen är på tisdag.

– Ja, alltså. Det är kul för Finland. Men Sverige tar medalj också snart, förhoppningsvis, säger Daniel Ståhl inför sitt kval.

Gränsen för direktkval är satt till 66,00 meter, att jämföras med svenskens årsbästa på 71,40. Men att prata om en OS-medalj diskus är ändå att gå händelserna i förväg, poängterar han.

– För mig gäller det att ta sig till final. Man kan inte prata om medalj om man inte tagit sig till final.

TT: Kan du och Armand ha något stöd av varandra, i och med att ni är lite i samma situation inför OS som världsettor i era grenar?

– Vi pushar varandra. Men han ska också ta sig till final. Så det är steg ett.

"Väldig trygghet"

Samtidigt Daniel Ståhl dock inte förlorat många diskustävlingar de senaste åren och Armand Duplantis är både världsrekordhållare och ensam stavhoppare över sex meter hittills den här säsongen.

Det är en kunskap som kan vara viktig att bära med sig, enligt Stefan Holm, som är på plats i Tokyo som avgående ledamot i IOK (Internationella olympiska kommittén).

– Jag kände mig trygg i att jag hade gjort bra resultat hela vägen fram och visste att jag med bara en normal dag är med och slåss om medaljer och har jag en bra dag då vinner jag det här, säger han.

– Jag tror att både Daniel och Armand är lite i samma situation. De resultat som de gör till vardags räcker nästan alltid till guld eller åtminstone medalj i OS eller VM. Det är en väldig trygghet att ha med sig.

Daniel Ståhl under en pressträff i OS-byn.
Daniel Ståhl under en pressträff i OS-byn.
Fakta: Trippeln i Aten

Kvällen den 21 augusti 2004 avgjordes den sista grenen av damernas sjukamp vid OS i Aten.

Carolina Klüft var storfavorit inför tävlingen, som regerande världs- och Europamästare. Klüft hade i praktiken redan säkrat guldet inför avslutande 800 meter och avslutade taktiskt till ett slutresultat på 6 952 poäng – med rekordstor segermarginal till tvåan.

Dagen efter, den 22 augusti, kom två svenska guldmedaljer till på arenan.

Höjdtävlingen blev dramatisk. Stefan Holm låg bara fyra efter hoppningen på 2,34, som svensken klarade först i sista försöket.

På 2,36 gled Holm dock över i första – med darr på ribban – vilket till slut räckte för guld.

Då hade Christian Olsson, som samtidigt hoppade trestegsfinal, redan säkrat sitt guld. Olsson fick på 17,69 redan i första omgången vilket hade räckt till guldet – men bättrade i nästa hopp dessutom på till 17,79, som fortfarande är svenskt rekord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!