Ingen bojkott av Putin – reser till OS

USA:s regering bojkottar OS i Peking. Det gör inte Vladimir Putin. –Vi är emot politiseringen av idrotten, säger den ryske presidenten.

Rysslands president Vladimir Putin under OS i Sotji 2014.

Rysslands president Vladimir Putin under OS i Sotji 2014.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Olympiskt2022-01-25 15:36

Vladimir Putin stöttar Kina och landets president Xi Jinping gällande politiseringen av vinter-OS i Peking, något den ryske presidenten berättade i ett tal för landets idrottare under tisdagen.

– Huvudmålet för de här tävlingarna är att locka så många som möjligt till idrotten och för att stärka relationen mellan människor. De här värderingarna delar vi med arrangören bakom spelen, våra kinesiska vänner, säger Putin enligt AP.

– Tillsammans motsätter vi oss politiseringen av idrott och demonstrativa bojkotter. Vi stöttar de traditionella olympiska värderingarna, framför allt jämlikhet och rättvisa.

Sedan tidigare har bland annat USA gått ut och sagt att de inte kommer skicka politiker eller andra representanter till OS, en bojkott som grundar sig i kritik mot bristen på mänskliga rättigheterna i Kina.

Ryssarna fick själva utstå samma beskyllning när de arrangerade Sotji-OS 2014.

Precis som USA skickar inte heller Sverige några representanter till Peking, men med anledning av rådande pandemiläge.

Precis som Tokyo-OS i fjol kommer Ryssland att kallas för ROK (Rysslands olympiska kommitté), med anledning av utbredd statsstödd dopning.

OS i Peking pågår mellan 4-20 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!