När det har gått minst sex månader efter att man har fick den andra dosen av vaccin mot covid-19 är det tänkbart att få en tredje dos, för att stärka skyddet.
Folkhälsomyndigheten räknar med att en större del av befolkningen sannolikt kommer erbjudas en påfyllnadsdos under 2022. Men för Sveriges olympiska kommitté (SOK) är det inte aktuellt att – likt inför sommar-OS i Tokyo – jobba för att få till en vaccinering på bred front.
– Alla aktiva (i Tokyo) blev ju vaccinerade under sommaren och då hängde vinteraktiva på i den uppgörelsen som vi gjorde med Pfizer och Sophiahemmet. Så sex månader efter det skulle man kanske kunna få en tredje spruta i januari, säger Peter Reinebo, verksamhetschef i SOK.
I teorin är alltså ytterligare vaccinering möjlig av de svenska vinterolympierna, men problemet är att OS inleds redan den 4 februari.
– Det blir lite väl nära, för man vet ju inte. En del blir ju lite skraltiga någon vecka och det är ju ett väldigt dumt läge att blir skraltig. Så det är inte aktuellt för de aktiva, säger Reinebo.
Bland annat längdstjärnan Charlotte Kalla upplevde att hon påverkades kraftigt i samband med att hon fick de två vaccinsprutorna i somras. Att ha fått just de två första doserna är mer eller mindre en förutsättning för att kunna vara med och tävla i OS, med tanke på karantänsreglerna som annars träder i kraft.
– Det är dubbelvaccinering som gäller för att komma in i Kina. Annars är det 21 dagars karantän som gäller, även om man har ackreditering, säger SOK-chefen.