Internationella olympiska kommittén (IOK) är av förklarliga skäl försiktigt i sina uttalanden kring Ryssland. Tisdagens nya rekommendationer handlade därför inte om huruvida idrottsförbunden borde välkomna Ryssland och Belarus tillbaka in i värmen – utan bara om hur det ska gå till, om förbunden själva tar ett sådant beslut.
Kritiken blev ändå tung och kom i flera fall från högsta ort.
Tysklands idrottsminister Nancy Faeser var en av flera regeringsrepresentanter som röt ifrån.
"En del negativa kommentarer"
Men IOK-ordföranden Thomas Bach irriteras av reaktionerna, som han menar gränsar till myndighetsutövande.
– Vi har noterat en del negativa reaktioner, i synnerhet från vissa europeiska länders regeringar. Jag kan bara fortsätta poängtera att det är beklagligt att se att vissa regeringar inte vill respektera vare sig viljan från majoriteten av den olympiska rörelsen eller sportens självständighet, säger Bach på torsdagens presskonferens.
Han tycker samtidigt att regeringsföreträdare som Faeser visar upp en dubbelmoral eftersom det pågår 70 väpnade konflikter i världen, men att det bara är Rysslands anfallskrig mot Ukraina som väcker intresse.
Att samma dubbelmoral borde falla tillbaka på IOK, som själva valt att stänga av ryska och belarusiska idrottare, viftar han bort.
– För det här (anfallet mot Ukraina) var ett uppenbart brott mot den olympiska vapenvilan och skedde mellan OS och Paralympics (2022). Därför var vi tvungna att göra de här sakerna i solidaritet. Men vi gör även solidariska insatser för de nationella olympiska kommittéerna i Jemen, Etiopien, Syrien och i många andra delar av världen, säger Bach.
Beslut efter sommaren
I samband med att de nya rekommendationer presenterades meddelade IOK också att man skjuter på beslutet kring om ryska och belarusiska idrottare ska få delta i sommar-OS i Paris nästa år till "ett lämpligt tillfälle". Detta tillfälle blir först om några månader, konkretiserar Bach nu.
– Beslutet kommer definitivt inte tidigare än med ett år kvar till OS (den 26 juli). Vi vill först se hur de här rekommendationerna kommer att implementeras, säger Bach.
– Vi ska övervaka det och se huruvida rekommendationerna efterföljs. När vi väl har en bra överblick på det här så kommer vi att fatta vårt beslut. Men ni kan nog njuta av er sommarsemester i lugn och ro utan att oroa er för att er chef ska ringa upp och be er skriva en artikel om ett sådant beslut.
Flera gånger upprepar dock Bach att det går emot den olympiska andan att stoppa individuella idrottare från att delta.
– Det blir ingen insats för freden om man bara bjuder in länder som lever i fred. Det blir en trevlig idrottstävling men fungerar inte som fredsbudskap, säger Bach.
– Om alla länder som är i krig sade att de inte kan delta så skulle det bli ett väldigt tunt OS. Det är 70 nationer som är i väpnade konflikter nu, om alla skulle exkluderas, vad skulle då vara poängen med OS?