IOK-basens vädjan: Håll politiken borta från OS

Kritiken mot att vinter-OS 2022 ska arrangeras i Kina har redan varit skarp. Nu säger Thomas Bach, ordföranden för Internationella olympiska kommittén (IOK), att politiken bör hållas borta från OS.
–OS är det enda evenemanget som förenar hela världen i en fredlig tävling, säger han.

En protest i Boston, USA mot vinter-OS i Kina. Arkivbild.

En protest i Boston, USA mot vinter-OS i Kina. Arkivbild.

Foto: Charles Krupa/AP/TT

Olympiskt2021-07-07 14:36

Kina har bland annat kritiserats för sin behandling av folkgrupperna uigurer och tibetaner, samt för situationen i Hongkong. Men landet har förnekat kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Flera människorättsorganisationer har krävt en bojkott av vinterspelen. Några som också varit kritiska till att OS ska arrangeras i landet är de svenska stjärnorna Sebastian Samuelsson och Nils van der Poel.

– Det används av de här länderna för att sprida propaganda, och det vill vi komma ifrån. Jag tycker inte att vi borde ha mästerskap och framför allt inte OS i den här typen av länder, sade Samuelsson i maj.

Krävs neutralitet

Men IOK:s ordförande Thomas Bach tycker att den olympiska rörelsen måste förhålla sig neutral i politiska frågor.

– Alla måste respektera samma regler, och stå tillsammans i solidaritet. Den universella inställningen och inkluderingen som definierar OS kräver att IOK är politiskt neutrala, säger han i ett videomeddelande till FN:s råd för mänskliga rättigheter.

– OS är det enda evenemanget som förenar hela världen i en fredlig tävling.

Inte deras uppgift

Han menar att de inte kan förväntas fixa medborgarrättsliga problem som politiken har misslyckats med.

– Vi har varken mandat eller möjlighet att förändra lagar i en suverän stat. Vi kan inte lösa problem med mänskliga rättigheter som en hel generation av politiker har varit inkapabla till att lösa, säger han.

Bach trycker dock på att OS garanterar lika rättigheter för alla under spelen, som nolltolerans mot diskriminering, pressfrihet och värnandet av arbetsrätten.

OS i Kina invigs den 4 februari 2022.

Fakta: Människorättsorganisationer kräver bojkott

Över 180 människorättsorganisationer uppmanade i ett brev i februari länder att bojkotta OS i Peking, som invigs den 4 februari nästa år. Anledningen är upprepade rapporter om hur den kinesiska regimen kränker de mänskliga rättigheterna för flera minoritetsgrupper.

I brevet skrev de att man uppmanar till bojkott för att säkerställa att vinterspelen inte används för att rättfärdiga Kinas övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Enligt människorättsgrupperna har landet bland annat gradvis avskaffat rättigheterna för den muslimska minoritetsgruppen uigurerna.

En medlem i organisationen Students for a Free Tibet, en av grupperna bakom brevet, gick så långt som att jämföra Kina som värdnation med när Nazityskland arrangerade OS 1936.

IOK svarade med att en bojkott inte var rätt väg att gå. Ordförande Thomas Bach sade att en bojkott aldrig har lett till någonting, utan bara går ut över idrottarna.

En talesperson för Kinas utrikesdepartement sade att OS i Peking kommer att bli "utmärkt". Han uttryckte också att det var oansvarigt av vissa parter att försöka "störa och sabotera" förberedelserna för att "tjäna sina egna politiska syften".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!