IOK utsatt för desinformationskampanj

Internationella olympiska kommittén (IOK) har blivit utsatt för en desinformationskampanj. I ett uttalande skriver IOK att den senaste tiden har kantats av "mängder av falska nyheter".

IOK är utsatt för en desinformationskampanj. Arkivbild.

IOK är utsatt för en desinformationskampanj. Arkivbild.

Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Olympiskt2023-11-09 19:18

Nyheterna sprids bland annat på sociala medier-plattformen Telegram och dessutom på olika språk.

"Till exempel har citat som sägs komma från IOK:s representanter nyligen publicerats i en falsk nyhetsrapportering. Detta för att ge en känsla av legitimitet", skriver IOK på sin webbplats.

Det är inte första gången som Internationella olympiska kommittén utsatts för en desinformationskampanj. Tidigare i år producerades en dokumentär med en AI-genererad röst av en världskänd Hollywood-skådespelare. Dokumentären, som baserades på en falsk berättelse, togs bort från sociala medier.

Det är oklart vem som står bakom kampanjen. IOK har kritiserats från olika håll sedan i mars då de rekommenderade de internationella idrottsförbunden att släppa in Belarus och Ryssland in igen. Ett steg för att länderna ska kunna vara med i OS 2024.

För drygt tre veckor sedan gick Rysslands president Vladimir Putin till hårt angrepp mot Internationella olympiska kommittén och menade att det IOK håller på med är "etnisk diskriminering". IOK tillbakavisade anklagelserna.

Ett beslut har ännu inte tagits om ryssar och belarusier ska få vara med i OS i Paris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!