"Kan inte lösa problemen som idrottsorganisation"

Friska stjärnor fastnar i covidtester och riskerar att missa karriärens kanske viktigaste tävling. Dessutom larmas det om brott mot mänskliga rättigheter i värdlandet i Kina. Men IOK slår ifrån sig. –Vi kan inte lösa problemen som idrottsorganisation, säger svenska ledamoten Gunilla Lindberg.

IOK-ledamoten Gunilla Lindberg vid en pressträff i OS byn i Peking.

IOK-ledamoten Gunilla Lindberg vid en pressträff i OS byn i Peking.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Olympiskt2022-02-02 10:15

Ett vinterspel i en diktatur har väckt ramaskri bland många människorättsorganisationer – och vissa kallar till och med årets vinterspel för folkmords-OS.

Kritiken har bland annat handlat om Kinas behandling av minoritetsgruppen uigurer, mot regimens agerande i Hongkong och om den rådande bristen på yttrande- och pressfrihet i landet.

Skiljer på idrott och politik

Flera länder i väst, med USA i spetsen, har valt att bojkotta spelen diplomatiskt, och IOK:s val av värdland har kritiserats från många håll.

– Det blir oerhört mycket uppmärksamhet, och det är tack vare media. Hade OS inte varit här hade ni säkert inte diskuterat och skrivit så mycket om de här missförhållandena som finns. Då tycker jag det är viktigt att man fortsätter även efter OS att påpeka det här, säger Gunilla Lindberg, svensk ledamot i Internationella olympiska kommittén (IOK) till TT och fortsätter:

– Vi kan inte lösa problemen som idrottsorganisation.

TT: Tycker du inte att ni ansvar för var ni lägger OS någonstans?

– Vem ska välja då vilka länder som ska få ett mästerskap eller inte? De länder som är med i FN – och de är med i den olympiska rörelsen – och FN:s generalförsamling har enhälligt uttalat sitt stöd för OS i Kina och även då för Tokyo. Det tycker jag är ett viktigt uttalande, att man skiljer på idrotten och politiken det här gången.

"Tror man vet förutsättningarna"

Pandemin lägger ytterligare sordin på den olympiska stämningen.

Flera idrottsstjärnor som testat negativt i sina hemländer fastnar med negativa testresultat vid ankomsten i Peking och riskerar missa karriärens absoluta höjdpunkt – trots att de är friska.

En i raden är den österrikiska backhoppstjärnan Marita Kramer, som leder damernas totala världscup men nu missar OS. Många frågar sig huruvida det egentligen är så vettigt att ha ett OS under rådande omständigheter.

Läget är speciellt, medger Gunilla Lindberg.

– Det är inte bara OS som äger rum under de här förhållandena, vi har nyss haft ett handbolls-EM (där bland annat Sverige drabbades av många covidfall). Så alla andra idrottstävlingar har pågått som vanligt och de aktiva är vana att tävla i bubblan och vara rädda om sig själva, säger hon och fortsätter:

– Men det är oerhört synd om de som testat positivt, men jag tror man vet förutsättningarna.

Fakta: Gunilla Lindberg

Gunilla Lindberg, 74, är en av den olympiska rörelsen allra mäktigaste som ledamot i IOK. Hon satt i IOK:s exekutivkommitté 2000-2004 samt 2011-2019 och var vice ordförande 2004-2008.

Lindberg är generalsekreterare i SOK och ANOC, de nationella olympiska kommittéernas organisation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!