Kina: Kommer att finnas covid-19 i OS-bubblan

Trots de strikta smittskyddsreglerna kommer det att uppstÄ coronafall inne i den sÄ kallade OS-bubblan, det Àr vinterspelens arrangörer sÀkra pÄ.
–Det kommer att komma ett antal positiva fall. Det Ă€r högst sannolikt, sĂ€ger Han Zirong, medlem i arrangörskommittĂ©n.

Arrangörerna vÀntar sig coronafall under vinter-OS i Peking. Arkivbild.

Arrangörerna vÀntar sig coronafall under vinter-OS i Peking. Arkivbild.

Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Olympiskt2021-12-23 09:48

OS i Peking kommer att bli den mest restriktiva storskaliga tÀvlingen sedan pandemins början. Ingen internationell publik tillÄts och alla deltagare mÄste hÄlla sig inom bubblan. Trots detta Àr bara antalet deltagare en faktor som med största sannolikhet kommer att medföra smittspridning, sÀger smittskyddschefen vid spelen i Peking, Huang Chun.

– Det kommer definitivt att finnas smittade och det finns en risk för smĂ„skaliga klusterutbrott, sĂ€ger han.

För att förhindra smittspridningen mÄste alla deltagare vara vaccinerade innan avfÀrd. VÀl pÄ plats vÀntar dagliga tester och hÀlsokontroller. Den idrottare som testar positivt förbjuds frÄn att delta.

Den inhemska publik som tillÄts fÄr inte ta av sig munskydden.

– Vi uppmuntrar dem att klappa hĂ€nderna för att heja pĂ„ idrottarna, sĂ€ger arrangörskommittĂ©ns Han Zirong.

För de som testats positivt finns tvÄ olika planer. Den som inte uppvisar symptom sÀtts i karantÀn pÄ plats, medan de med symptom kommer att skickas till sjukhus i Peking eller Zhangjiakou.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!