Klimatförändringarna påskyndar OS-beslut

Internationella olympiska kommittén (IOK) vill påskynda beslut om värdar för vinter-OS på grund av klimatförändringarna. Det innebär att man tänker dela ut spelen för 2030 och 2034 samtidigt nästa sommar. –Klimatförändringarna har en dramatisk påverkan på idrotterna i vinterspelen, säger IOK-ordföranden Thomas Bach.

Sverige har fortfarande gott om snö under februari och mars, exempelvis i Falun där världscuptävlingar i skidor arrangerades i mars i år.

Sverige har fortfarande gott om snö under februari och mars, exempelvis i Falun där världscuptävlingar i skidor arrangerades i mars i år.

Foto: Ulf Palm/TT

Olympiskt2023-10-13 14:37

För Sverige, som vill arrangera vinter-OS 2030, spelar de nya planerna ingen roll. Man har varit inställd på att en eventuell slutlig dialog om OS ska starta under hösten och beslut tas nästa sommar.

"Vi välkomnar IOK:s styrelses förslag. Det är bra att vi nu vet vilka spel vi kan vara med och tävla om. Sverige har varit tydliga från början att vi gärna vill ha spelen 2030", säger ordföranden i Sveriges olympiska kommitté, Hans von Uthmann i ett uttalande.

Frankrike och Schweiz har också visat intresse för spelen 2030.

Slutdialoger inleds i december

Men för Salt Lake City i USA, möjligen japanska Nagano eller andra som är intresserade av 2034 börjar det brinna i knutarna.

Om sessionen, någon gång under de kommande dagarna, röstar för IOK-styrelsens förslag ska sedan IOK vid sitt styrelsemöte i Paris i månadsskiftet november-december ta beslut om vilka orter som man ska ha fortsatta dialoger med, en eller flera för respektive 2030 och 2034.

Det berättade Thomas Bach vid en presskonferens i indiska Mumbai.

Tio lever upp till kraven

IOK är bekymrat över klimatförändringarna som gör att allt färre platser kan garantera snötillgång till framtida OS.

– Vi har två kriterier för framtida vinterspelsvärdar vad gäller hållbarhet – dels att i stort sett bara använda existerande arenor, dels en pålitlig snötillgång, säger Bach.

Bach säger att till 2040 finns det bara tio nationella olympiska kommittéer, som haft OS eller som kandiderar för ett vinter-OS, som lever upp till kraven på minst 80 procent existerande arenor och god snötillgång. Sverige borde vara en av nationerna eftersom man har tillräckligt många färdiga arenor och än så länge har god snötillgång i februari och mars då OS och Paralympics avgörs.

– Vi föreslås därför att besluta om både 2030 och 2034 samtidigt för att få mer tid att se över hur vi ska hantera de dramatiska klimatförändringarna i framtiden.

Bach säger att IOK:s kommitté för framtida spel redan har börjat arbeta på en strategi med innehåll som bland annat rotation av OS mellan några länder, hur OS-programmet ska se ut och behovet av snö och is för idrotterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!