Eileen Gu, 18-åringen som växte upp i Kalifornien men som tävlar för Kina, fick ta emot höga publikjubel under tävlingen i Peking.
Hennes avslutande dubbel 1620 åt vänster belönades med 94,50 vilket gav en total på 188,25 och lyfte henne från tredje till första plats.
Att hon 2019 och bytte till att representera Kina i tävlingssammanhang har lett till upprörda röster på hemmaplan.
Siktar på tre guld
I Kina är hon däremot älskad. Hon har fått smeknamnet snöprinsessan och har nu bärgat det första av tre guld hon har en god chans att ta. Gu arbetar också som modell mellan träningspassen och hennes ansikte syns på såväl reklampelare som modemagasinsomslag.
Men situationen är känslig, speciellt med tanke på de senaste årens växande spänningar mellan stornationerna, och de anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter som riktats mot Kina. På sociala medier beskriver ilskna amerikaner henne som en förrädare.
Medier har beskrivit att hennes svåraste uppgift inte kommer att vara att utföra trick i OS-backar, hopp och halfpipes, utan att hantera känsliga frågor om identitet och politik.
– Jag gör corks i en isig 22-fot (6,7 meter), U-formad snöstruktur. Det är inte politik. Det handlar om att pressa gränsen för vad som är mänskligt och det för människor samman, sade hon inför OS till The New York Times.
Oklart medborgarskap
Eileen Gu har skickligt duckat de återkommande frågorna.
– Det finns ingen anledning att vara splittrande. Jag tror att allt jag gör handlar om inkludering. Och det handlar om att få alla att känna sig så sammankopplade som möjligt, sade hon till tidningen.
En fråga är exempelvis den om medborgarskap. Kina erkänner inte dubbla medborgarskap, och Eileen Gus sponsor Red Bull uppgav tidigare att hon tvingats ge upp sitt amerikanska pass, något som senare togs tillbaka, enligt BBC.
Leder medaljligan
Själv har hon vägrat svara på frågor om hur det egentligen ligger till.
– När jag är i USA så är jag amerikan, men när jag är i Kina är jag kines, har hon ofta sagt.
Tess Ledeux från Frankrike var den enda som fick mer än 90 poäng i båda inledande finalhoppen, och gick upp i ledningen inför sista hoppet.
Men hon lyckades inte komma runt i landningen i det sista hoppet och straffades av domarna, vilket gjorde att hon stannade på 187,5.
Schweiziska Mathilde Gremaud tog bronspengen efter att ha fallit i sista hoppet, på 182,5.
Guldet innebar också att Kina klev upp på förstaplatsen i medaljligan med tre guld och två silver, och petade ned Sverige.
I onsdagens herrfinal deltar svensktrion Henrik Harlaut, Oliwer Magnusson och Jesper Tjäder.