Kritiken mot IOK: "Märkligt"

Flera idrottare och organisationer rasar mot IOK-beskedet att ryska och belarusiska idrottare kan få delta i OS redan nästa sommar. –Att IOK kommer med det här nu är märkligt, säger skidstjärnan Jonna Sundling till TT.

Jonna Sundling tycker att IOK:s utspel kommer vid en märklig tidpunkt. Arkivbild.

Jonna Sundling tycker att IOK:s utspel kommer vid en märklig tidpunkt. Arkivbild.

Foto: Ulf Palm/TT

Olympiskt2023-01-26 17:13

Det var i onsdags som Internationella olympiska kommittén, IOK, gick ut med att det nu är dags att bereda väg för ryska och belarusiska idrottare att komma tillbaka till idrottsarenorna och tävla under neutral flagg.

Ett besked som Sveriges olympiska kommitté är kritiskt mot.

Nu höjs också rösterna från enskilda idrottare.

– Jag tycker att det är märkligt att de (IOK) kommer med det här just nu, säger Jonna Sundling.

Enligt IOK finns ett stöd för beslutet att öppna upp, men skidskytten Sebastian Samuelsson håller inte med. Samuelsson deltog i egenskap av medlem i de aktivas råd i samtalen förra veckan.

– Det var runt 200 personer med i de här samtalen och kanske 20–30 som sade vad de tyckte, bland annat vi från skidskytte. Ser man bara till det här mötet kan man få en bild av att det finns en majoritet för den här linjen, men min uppfattning är att den inte finns bland idrottare i allmänhet, säger Samuelsson till DN.

– Det här riskerar att slita sönder den olympiska rörelsen, fortsätter han.

Organisationen Global Athlete, som består av idrottare från hela världen, har tillsammans med sammanslutningen för ukrainska idrottare gjort ett uttalande där IOK:s beslut sågas.

"Beslutet att tillåta ryska och belarusiska idrottare att delta i kvaltävlingar till OS i Paris 2024 skickar budskapet att IOK stödjer Rysslands brutala krig och invasion av Ukraina. Att tillåta ryska och belarusiska idrottare att tävla gör att IOK stärker Rysslands propagandamaskin, bemyndigar Putinregimen och underminerar fred", skriver de bland annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!