Kritiserad OS-plan ligger fast trots knivdåd

De kritiserade planerna på en OS-invigningen längs floden Seine ligger fast – trots helgens knivdåd där en tysk turist mördades. –Det finns ingen plan B, säger Frankrikes idrottsminister Amelie Oudea-Castera.

OS-trupperna ska färdas i båtar på Seine under invigningen. Arkivbild.

OS-trupperna ska färdas i båtar på Seine under invigningen. Arkivbild.

Foto: Michel Euler/AP/TT

Olympiskt2023-12-04 16:34

Frankrikes regering bekräftade under måndagen att planerna på OS-invigningen längs Seine kommer att bli av. Detta trots helgens knivdåd i centrala Paris som väckte frågor om säkerheten inför sommarens OS.

Idrottsministern Amelie Oudea-Castera säger att säkerheten kan anpassas längs floden där tanken är att 200 båtar med aktiva och ledare från olika länder färdas sex kilometer längs Seine under invigningsceremonin den 26 juli.

Enligt franska myndigheter var det en radikal islamist med psykiska problem som gick till attack nära Eiffeltornet. En tysk turist mördades och en åklagare utreder misstänkt terrordåd.

– Det finns ingen plan B, vi har en plan A som har flera alternativ, säger Amelie Oudea-Castera och poängterar att "terroristhotet och i synnerhet det islamistiska hotet existerar".

Ministern menar vidare att det finns punkter som "kan justeras" som till exempel antal åskådare som kan närvara vid invigningen.

– Jag är säker på att vi kommer kunna förbereda oss för OS på ett mycket tillfredsställande sätt, säger Emmanuel Gregoire, Paris förste vice borgmästare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!