Löftet efter rekordet: "Det kommer mer"

Sveriges bästa vinter-OS hittills är ett faktum. Sanda Näslunds guld i skicross – det sjunde under Peking-OS – innebär svenskt rekord. –Men det kommer mer, säger SOK-chefen Peter Reinebo.

Sandra Näslund, OS-guldmedaljör i skicross .

Sandra Näslund, OS-guldmedaljör i skicross .

Foto: Pontus Lundahl/TT

Olympiskt2022-02-17 05:27

15 medaljer, varav sju guld.

Så ser den svenska medaljskörden ut efter Sandra Näslunds utklassningsseger i skicross. Det är redan det bästa svenska vinter-OS:et hittills – trots att flera bra medaljchanser återstår.

– Man kan inte ha någon mer värdig guldmedaljör i skicross än Sandra Näslund, säger Peter Reinebo.

– Hon har kämpat för det här, har tagit sig tillbaka från skador och dominerar en säsong. Men att gå in som favorit i en OS-final under de här förutsättningarna, det är inte lätt. Men hon levererar, jag tror inte att hon ligger tvåa under en sekund i dag.

I Sotji 2014 blev det visserligen också 15 svenska medaljer, men bara två guld.

I Turin 2006 och Pyeongchang 2018 blev det också sju guld – men då stannade skörden på 14 medaljer.

– Sju guldmedaljer och 15 medaljer totalt, det är en tangering i bägge två. Men det kommer mer, det tror och hoppas jag. Det är många bra chanser kvar, säger Peter Reinebo.

Och så är det. Båda de svenska curlinglagen är klara för semifinal, precis som Tre Kronor i ishockeyturneringen. Och fyra tävlingar i skidor och skidskytte återstår.

Räknar man in sommar-OS är dock Sverige en bra bit ifrån de fornstora dagarna. I hemma-OS i Stockholm 1912 tog Sverige hela 23 guld och totalt 63 medaljer. Och i Antwerpen 1920 summerades medaljskörden till 64.

Fakta: Sveriges OS-medaljer hittills

Guld: 7. (Walter Wallberg, freestyle – puckelpist, Nils van der Poel, skridsko – 5 000 meter och 10 000 meter, Sara Hector – storslalom, Jonna Sundling, längdskidor – sprint, Svenska damlaget, skidskytte – stafett, Sandra Näslund, skicross.)

Silver: 4. (Maja Dahlqvist, längdskidor – sprint, Elvira Öberg, skidskytte – sprint och jaktstart, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling, längdskidor – sprintstafett.)

Brons: 4. (Almida de Val och Oskar Eriksson, curling – mixeddubbel, Henrik Harlaut, freestyle – big air, Damlaget, längdskidor – stafett, Jesper Tjäder, freeski – slopestyle).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!