Malmöbacken sköt Danmark till kvartsfinal

Danmarks hockeysuccé fortsätter i OS-debuten. Nu är danskarna klara för kvartsfinal efter 3–2 mot Lettland. Malmöbacken Markus Lauridsen blev matchhjälte.

Segerskytten Markus Lauridsen och målvakten Sebastian Dahm jublar efter segern mot Lettland.

Segerskytten Markus Lauridsen och målvakten Sebastian Dahm jublar efter segern mot Lettland.

Foto: Petr David Josek/AP/TT

Olympiskt2022-02-15 08:16

Danmark har aldrig tidigare spelat en OS-turnering i hockey på herrsidan. Och de är inte redo att åka hem från Peking riktigt än.

Danskarna slog både Tjeckien och Schweiz i gruppspelet och följde upp det med att besegra Lettland i åttondelsfinalen med 3–2.

Markus Lauridsen avgjorde med med ett powerplaymål 1.45 in i den tredje perioden. Lauridsen, som spelar för Malmö i SHL, drog nytta av trafiken framför mål och sköt ett handledsskott förbi skymde lettiske målvakten Ivars Punnenovs.

Nu väntar kvartsfinal mot det ryska laget, som Danmark mötte redan i gruppspelet. Då blev det en jämn match som ryssarna vann med 2–0 och avgjorde först med ett mål i tom kasse i sista sekunderna när Danmark jagade kvittering.

I den andra åttondelsfinalen på tisdagsmorgonen slog Slovakien Tyskland med 4–0. Därmed blir det ingen återupprepning av succén från Pyeongchang där tyskarna spelade OS-final mot det ryska laget.

I tisdagens övriga åttondelsfinalen möter Tjeckien Schweiz och Kanada tar sig an Kina. Segraren i den senare matchen möter Tre Kronor på onsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!