McIlroy imponeras av OS-stjÀrnornas mod

Det krĂ€vs mod för att göra det Simone Biles gjorde, sĂ€ger Rory McIlroy. Den nordirlĂ€ndske golfaren hyllar amerikanskans beslut att slĂ€ppa sin OS-dröm för nĂ„got viktigare. –NĂ€r tidernas bĂ€sta gymnast vĂ„gar prata om sina problem sĂ„ inspirerar det mĂ€nniskor, sĂ€ger McIlroy.

Simone Biles.

Simone Biles.

Foto: Gregory Bull/AP/TT

Olympiskt2021-07-30 04:30

Psykisk ohÀlsa har varit ett av de hetaste samtalsÀmnena i Tokyo.

Hemmahoppet Naomi Osaka, som tÀnde OS-elden under invigningen, har sedan tidigare lyft Àmnet, och efter att ha slagits ut redan i tredje omgÄngen berÀttade tennisstjÀrnan om svÄrigheterna att hantera pressen inför OS-debuten.

Samma dag, i tisdags, avbröt Simone Biles gymnastikens lagfinal och sade att hon inte klarade av förvÀntningarna pÄ henne. Dagen dÀrpÄ meddelades att Biles stÄr över mÄngkampsfinalen, dÀr hon var regerande olympisk mÀstare, för att fokusera pÄ sitt eget vÀlmÄende.

"Inte tabu lÀngre"

Den nordirlÀndske golfaren Rory McIlroy, som i OS representerar Irland, Àr full av beundran över att tvÄ av OS största stjÀrnor vÄgar vara Àrliga med hur de kÀnner. Han nÀmner ocksÄ den tidigare simstjÀrnan Michael Phelps och basketspelaren Kevin Love.

– Nu finns det ett antal idrottare som verkligen har vĂ„gat tala ut: Michael Phelps, Kevin Love, Naomi Osaka, Simone Biles. Det hĂ€r Ă€mnet Ă€r inte tabu lĂ€ngre, mĂ€nniskor kan prata om det pĂ„ samma sĂ€tt som om nĂ„gon har skadat ett knĂ€ eller en armbĂ„ge. Om man inte kĂ€nner sig hundraprocentig mentalt sĂ„ Ă€r det ocksĂ„ ett slags skada, sĂ€ger Rory McIlroy till The Golf Channel.

SĂ€rskilt Osaka och Biles lyfter han som föredömen nĂ€r det gĂ€ller att rikta ljuset mot ett vĂ€xande problem inom elitidrotten. Att bĂ„da tvĂ„ under Ă„ret valt att prioritera bort idrottsliga drömmar för att tĂ€nka pĂ„ sitt eget bĂ€sta – Osaka hoppade ocksĂ„ av Franska mĂ€sterskapen och stod över Wimbledon – Ă€r modigt, sĂ€ger McIlroy.

Förlegade tankar

– KĂ€nner man inte att man Ă€r pĂ„ topp bĂ„de mentalt och fysiskt sĂ„ mĂ„ste man ta sĂ„dana hĂ€r beslut. Jag Ă€r minst sagt vĂ€ldigt imponerad, sĂ€rskilt av de hĂ€r tvĂ„ kvinnorna, för att de gjort vad de gjort, och satt sig sjĂ€lva i första rummet.

– Inom idrotten finns det fortfarande en förestĂ€llning att man ska bita ihop, och att man inte Ă€r en tĂ€vlingsmĂ€nniska om man inte kan ta sig igenom sĂ„dant. Men nĂ€r man hör den mest framgĂ„ngsrike olympiske idrottaren genom tiderna (Phelps) prata om sina problem, och att sedan den förmodligen bĂ€sta gymnasten nĂ„gonsin (Biles) gör samma sak, sĂ„ inspirerar det mĂ€nniskor som har haft liknande kĂ€nslor, att gĂ„ ut och dela med sig.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!