"Medaljceremonin är inte för politik"

Knäböj ute på planen om du vill. Men håll politiska demonstrationer borta från prispallen. Det är IOK-ordföranden Thomas Bachs besked inför OS, rapporterar Reuters.

IOK:s president Thomas Bach.

IOK:s president Thomas Bach.

Foto: Eugene Hoshiko. AP/TT.

Olympiskt2021-07-16 09:46

Privata åsikter och politiska demonstrationer hör inte till vanligheten i OS.

Men på senare tid har det blivit allt vanligare inom idrotten i stort där bland annat flera lag valde att knäböja innan matchstart i sommarens fotbolls-EM för herrar. Något även det svenska damlandslaget, som kommer att delta i OS, gjort inför sina landskamper och något det engelska damlandslaget meddelat att de tänker fortsätta med.

Nu berättar Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) president Thomas Bach att det är okej – så länge det respekterar andra tävlanden och inte blir ett störningsmoment i tävlandet.

Medaljceremonin däremot, där ska politiken hållas borta.

Om det skulle förekomma så finns det ett hot om eventuella sanktioner från Internationella olympiska kommittén (IOK).

– Podiet och medaljceremonierna är inte till för politiska eller andra demonstrationer, säger ordföranden Thomas Bach till Financial Times enligt Reuters.

– De är till för att hedra idrottarna och medaljvinnarna för sportsliga framgångar och inte deras privata åsikter, säger han.

Den mest omtalade protesten i OS-sammanhang är när de amerikanska löparna Tommie Smith och John Carlos blev diskade efter att de böjt sina huvuden och höjt en knuten näve i en svart handske för att protestera mot rasism i Mexico City 1968.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!