På en presskonferens före den första Stanley Cup-finalen mellan Tampa Bay och Montreal i Florida berättade NHL-kommissionären Gary Bettman att det råder osäkerhet kring om den nordamerikanska ishockeyligan kommer att släppa sina stjärnspelare för OS-spel i Kina under några veckor i februari, mitt under ordinarie och pågående NHL-säsong.
– Vi har verkliga bekymmer kring om det är vettigt eller inte för våra spelare att delta och för oss att stänga av (ligan) för ett OS-uppehåll, säger Bettman, enligt ESPN.
"Inte idealt OS"
Vice NHL-kommissionären Bill Daly fyller i:
– Med den fortsatta osäkerheten kring viruset, och i och med att spelen arrangeras på andra sidan jorden är det nödvändigtvis inte ett idealt OS att åka till.
NHL-spelare har inte spelat i herrarnas OS-turnering i ishockey sedan i Sotji 2014 då Sverige tog silver med bland andra Henrik Lundqvist och Erik Karlsson i laget.
Efter att NHL valt att inte släppa iväg sina spelare till vinter-OS i Pyeongchang 2018 kom ligan förra sommaren överens med spelarfacket NHLPA att spelarna ska tillåtas att spela i Peking 2022 och i Milano och Cortina d'Ampezzo 2026.
Överenskommelse utan garanti
"Men den överenskommelsen garanterade inte att NHL-spelarna ska representera sina nationer i vinter-OS", skriver ESPN.
För att NHL-spelare i OS i Peking, som inleds om drygt sju månader, ska bli verklighet måste en rad frågor få svar. Till exempel gällande försäkringar, covid-19 och NHL:s eget spelschema för säsongen 2021–2022.
– Vi börjar nå en punkt där vi börjar bli oroliga över hur osäkerheten påverkar nästa säsong, säger Gary Bettman och fortsätter:
– Vi har redan passerat en punkt där vi hoppades att allt skulle vara löst.
Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv, som sitter säkert trots det historiska fiaskot i VM i Riga med uttåg redan i gruppspelet, verka inte göra någon stor sak av NHL-topparnas kommentarer under natten mot tisdagen svensk tid.
"Hoppas på lösning"
– För mig är det väl egentligen ingenting just nu med tanke på att de säger att de fortfarande håller på att förhandla, säger han till TT och fortsätter:
– Innan man har sagt nej helt tar jag inte så mycket på det som sagts, utan det handlar nog mer om att de håller på att förhandla fram och tillbaka.
Förhandlingarna sker mellan bland andra NHL, NHLPA, IOK och Internationella ishockeyförbundet (IIHF).
– Jag sitter ju inte i de här förhandlingarna, men jag gissar att det de förhandlar om just nu är förutsättningarna för ett OS och det ekonomiska i ett OS. Det är nog de delarna de håller på att prata om just nu – de ska få till ett avtal, säger Garpenlöv.
– Jag kan ju inte påverka besluten som tas, så då (om det blir ett nej) får man rätta sig efter det. Självklart tror jag hela hockeyvärlden vill se de allra bästa spelarna i ett OS, och vi hoppas alla att de ska komma överens. Men blir det inte så får man rätta in sig i ledet och göra det så bra man kan med de möjligheter man har.