"Njuter av att få spela sådana här stormatcher"

Det har funnits tider av tvivel. Men en sak har man lärt sig av Stina Blackstenius. När det gäller som mest – då kommer målen. –Jag njuter av sådana här stormatcher, säger anfallaren inför dagens OS-kvartsfinal i fotboll.

Stina Blackstenius firar sitt 4–2-mål i gruppsegern mot Australien under OS i Tokyo.

Stina Blackstenius firar sitt 4–2-mål i gruppsegern mot Australien under OS i Tokyo.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Olympiskt2021-07-30 06:30

Stina Blackstenius alltid haft näsa för målet. Men några gupp på vägen hör till en elitidrottares verklighet, och inför VM 2019 hade hon en lång måltorka i landslaget.

Hon kom till mästerskapet med nio mållösa landskamper bakom sig, och kammade sedan noll också i de tre inledande gruppspelsmatcherna.

Kritiken utifrån växte.

– Det är klart att det kan börja sätta sig lite i huvudet, sade en frustrerad Blackstenius.

Men så blev det vinna eller försvinna-läge, och då lossnade allt. Det brukar göra det för Stina Blackstenius.

Extrem vinnarskalle

Hon avgjorde åttondelsfinalen mot Kanada med matchens enda mål och blev hjälte även i kvartsfinalen mot Tyskland.

Det var varken första eller sista gången som Blackstenius gjorde mål när det står som mest på spel.

Något som lovar gott inför dagens OS-kvartsfinal mot Japan (avspark klockan 12, svensk tid).

– Det är de här matcherna man älskar att spela, som man tränar för i sina klubblag hela tiden: att få uppleva landslagsfotboll och framför allt att få spela mästerskap. Och de här större matcherna, det är dem man älskar absolut allra mest, säger Blackstenius.

Det var Blackstenius som gjorde två av målen i finalen när Sverige vann U19-EM 2015 (hon vann också skytteligan på sex mål) och det var hon som gjorde Sveriges mål i OS-kvartsfinalen mot USA 2016 (Sverige vidare på straffar) liksom i OS-finalen mot Tyskland i samma turnering (förlust 1–2).

Och när Sverige inledde OS med en sensationell 3–0-seger mot regerande världsmästaren USA gjorde Blackstenius två av målen. Mot Australien i nästa match kom ytterligare ett.

– Jag njuter av att få spela sådana här stormatcher och räds inte att spela dem. Det är väl kanske positivt för min del, att jag bara vill gå in och köra, och inte tänka så mycket. Jag är en extrem vinnarskalle.

"En väldigt komplett spelare"

Peter Gerhardsson vet såklart vad Häckenanfallaren går för i de viktigaste matcherna. Det var därför han fortsatte ge henne förtroende under VM, och det är därför han troligen lär starta med henne i fredagens kvartsfinal mot Japan.

– Hon har väl aldrig varit bättre, tycker jag. Både i det fysiska men också i de tekniska och taktiska momenten, säger den svenske förbundskaptenen.

Chelseabacken Magdalena Eriksson, som spelade i flera år med Blackstenius i Linköping, strör också lovord över sin lagkamrat.

– Stina har sin extrema fysik, sin styrka och sin snabbhet som hennes absolut spetsegenskaper och de kommer fram i de här viktiga matcherna när man möter toppnationer som kanske har en högre backlinje. Då är det väldigt skönt att ha en Stina i sitt lag, som hela tiden är ett hot, säger Eriksson.

"Vet hur mycket det kan betyda"

Själv känner Stina Blackstenius att hon dessutom har blivit en mycket bättre, mer mångfacetterade spelare de senaste åren.

– Jag vill inte bara vara en spelare som kan gå i djupled. Jag kan vara bra på flera saker. Jag kände att jag också vill vara stark i andra delar, att bli lite mer av en targetspelare, en uppspelspunkt, samtidigt som jag hela tiden vill utveckla mitt försvarsspel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!