Nordiska kravet: Fortsätt porta ryska idrottare

IOK uppges överväga att låta ryska och belarusiska idrottare att få börja tävla internationellt igen – trots att kriget i Ukraina eskalerar. I ett öppet brev till IOK och flera andra organisationer kräver de nordiska ländernas olympiska kommittéer att sanktionerna ska vara kvar.
–Vi hoppas att det ger ringar på vattnet, säger Sveriges olympiska kommitténs (SOK) verksamhetschef till TT.

SOK och flera andra nordiska organisationer vill fortsatt porta ryska och belarusiska idrottare som längdskidstjärnan Alexander Bolsjunov (bilden). Arkivbild.

SOK och flera andra nordiska organisationer vill fortsatt porta ryska och belarusiska idrottare som längdskidstjärnan Alexander Bolsjunov (bilden). Arkivbild.

Foto: Aaron Favila/AP/TT

Olympiskt2022-09-23 16:03

Ryska och belarusiska idrottare har varit avstängda från de flesta internationella tävlingar och mästerskap sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari.

Så vill SOK och andra svenska och nordiska organisationer att det ska förbli. I ett årligt möte i Oslo på fredagen beslutade man att skicka ett öppet brev till den "olympiska och paralympiska rörelsen", bland annat Internationella olympiska kommittén (IOK), med uppmaningen att visa solidaritet med folket i Ukraina.

Kravet är tydligt: Sanktionerna mot ryska och belarusiska idrottare ska vara kvar.

– Vi gör det här av två skäl: Det ena är att det förs en del resonemang om att hitta vägar för att få tillbaka aktiva från Ryssland och Belarus in i den internationella tävlingsidrotten. Det andra är eskaleringen av krigssituationen i Ukraina som har skett, säger Peter Reinebo.

"Olämpligt"

I torsdags öppnade Internationella skidförbundets generalsekreterare Michel Vion för en eventuell återkomst i vinter för ryska och belarusiska idrottare under neutral flagg. Något som som fick hård kritik från bland andra Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson.

Redan förra veckan sade Susanne Lyons, ordförande i USA:s olympiska och paralympiska kommitté, att IOK (Internationella olympiska kommittén) diskuterar en potentiell väg tillbaka för ryska och belarusiska idrottare.

Samtidigt fortsätter kriget i Ukraina där Rysslands president Vladimir Putin i onsdags beordrade en partiell mobilisering med målet att kalla in 300 000 reservister.

– Vi vill markera att vi tycker att de restriktioner som finns nu är bra och att det är synnerligen olämpligt att börja titta på andra vägar just nu, säger Peter Reinebo.

Räknar med genomslag

TT: Vad förväntar ni er för respons?

– Vi skickade över de här öppna breven någon timme innan det blev publikt, och det är naturligtvis flera människor i de organisationerna som ska läsa det. Vi räknar med att det kommer få ringar på vattnet, säger Reinebo och fortsätter:

– Dels hos organisationerna det handlar om men också hos våra kollegor i de övriga länderna.

Från svenskt håll är brevet undertecknat av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, Sveriges paralympiska kommittés ordförande Åsa Llinares Norlin och SOK:s ordförande Mats Årjes.

Fakta: Så har idrotterna svarat på ryska invasionen av Ukraina

+ Olympiskt. Internationella olympiska kommittén (IOK) uppmanade alla medlemsförbund att inte bara bojkotta ryska tävlingar, utan också att inte tillåta ryska eller belarusiska utövare. Paralympics i Peking genomfördes utan ryska och belarusiska deltagare sedan Internationella paralympiska kommittén (IPK) vänt i frågan. Först beslutade IPK att tillåta Ryssland och Belarus i spelen, men under neutral flagg.

Den senaste tiden har de nordiska olympiska kommittéerna upplevt att bland annat att IOK har tittat på vägar hur och när ryska och belarusiska idrottare kan få återvända till internationella idrottstävlingar. Därför skickade man ut ett brev den 23 september med ett tydligt krav:

Sanktionerna mot ryska och belarusiska idrottare ska vara kvar.

+ Skidskytte. Ryska och belarusiska åkare tilläts först tävla i världscupen och IBU-cupen som neutrala. Men sedan ändrade sig IBU – och nu tillåts de inte att tävla.

+ Skidsport. Internationella skidförbundet (Fis) ställde in eller flyttade alla tävlingar i Ryssland. Man stoppade också alla ryska och belarusiska åkare från samtliga tävlingar. Långloppscupen Ski Classics stoppade ryska och belarusiska åkare från bland annat Vasaloppet.

I torsdags öppnade Fis generalsekreterare Michel Vion för en eventuell återkomst i vinter för ryska och belarusiska idrottare under neutral flagg. Något som som fick hård kritik från bland andra Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson.

Vi är inte alls av den uppfattningen, vi tycker precis tvärtom. Vi förstår inte varför han går ut och säger det nu, ingenting i dessa dagar pekar på att det är på väg att trappas ner. Det är riktigt illa. Vi delar inte alls hans uppfattning utan vi motsätter oss det, säger Mattsson till TT.

+ Ishockey. Ryssland och Belarus stoppas från alla ishockeyturneringar på obestämd tid. Sanktionerna gäller alla åldersgrupper och för såväl klubb- som landslag.

+ Handboll. Ryssland och Belarus utesluts från samtliga matcher och turneringar som arrangeras av det europeiska handbollsförbundet (EHF). Däribland damernas EM i november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!