Nu invigs OS – bakom lyckta dörrar

Kejsaren får sällskap av Emmanuel Macron och Jill Biden – och knappt 1 000 andra personer. När OS-trupperna marscherar in och elden tänds i Tokyo sker det inför tomma läktare. Det är dags för tidernas märkligaste OS-invigning.

Tokyos Olympistadion. Arkivbild.

Tokyos Olympistadion. Arkivbild.

Foto: Kiichiro Sato/AP/TT

Olympiskt2021-07-23 07:32

– Invigningen kommer inte att bli en festival, säger OS-organisationens ordförande Seiko Hashimoto till Inside the Games.

Pampiga Olympiastadion – som normalt tar in 70 000 personer – kommer att eka märkligt tom klockan 13 svensk tid.

Bara omkring 950 personer, som dignitärer och journalister och personal från arrangören, får närvara när de uppskjutna sommarspelen invigs.

En konsekvens av det publikförbud som råder med anledning av pandemirestriktionerna under sommarspelen i Tokyo.

Frankrikes president Emmanuel Macron kommer att vara på plats liksom USA:s första dam Jill Biden.

De klassiska ingredienserna, som inmarschen av nationernas trupper samt tändning av OS-elden, blir av. Men allt sker i en kraftig nedskalad skala. Inmarschens ordning utgår från japanskt alfabet. Av historiska skäl går Grekland först och värdlandet Japan sist.

Sverige kommer enligt NBC in som nation nummer 87 och nytt är att fanan bärs av två personer – fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt får sällskap av seglaren Max Salminen, båda medaljörer i OS 2012.

154 svenska aktiva och ledare är på plats i Tokyo just nu. Bara runt 20 av dem kommer att vara med på invigningen, enligt Aftonbladet.

– Vi vill inte att aktiva som ska tävla på lördag är med på invigningen. Det är inte aktuellt, sade svenske truppchefen Peter Reinebo till TT tidigare i veckan.

– Att gå på en OS-invigning är krävande. Det är många, många timmar.

Abe kommer inte

Själva spelen väntas invigas av Japans kejsare Naruhito – däremot kommer en av nyckelpersonerna bakom Toky-OS, den förre premiärministern Shinzo Abe, att lysa med sin frånvaro, rapporterar Inside the Games.

Vad för slags show som japanerna bjuder på är oklart, liksom vem som tänder OS-elden. Spekulationerna pågår för fullt – blir det möjligen golfstjärnan Hideki Matsuyama, som vann US Masters i våras? Eller kanske tennisstjärnan Naomi Osaka?

Vad som redan nu går att fastslå är att Tokyos version av en OS-invigning som sker mitt i en pandemi kommer gå till historien.

Hur kommer det att kännas för de få som trots allt kommer vara på plats?

Annorlunda, men ändå bra, tror Peter Reinebo som närvarat på ett antal invigningar genom åren.

– Det är en fantastik känsla att gå in på plan och representera sitt land och truppen och mycket hänger naturligtvis ihop med att människor på läktarna är väldigt entusiastiska precis som truppen är, säger han och fortsätter:

– Nu blir det på ett annat sätt och det blir en erfarenhet. Jag tror det blir bra.

Fakta: En historisk invigning

Invigningen startar klockan 13.00 svensk tid på Olympiastadion i Tokyo.

Själva spelen väntas invigas av Japans kejsare Naruhito.

Huvudtemat blir "Gå vidare" som syftar till den globala pandemikrisen som tvingade spelen att skjutas upp ett år.

Läktarna blir tomma eftersom det inte tillåts någon allmän publik. Omkring 950 personer kommer närvara på läktarna, som normalt tar in 70 000.

Sverige marscherar i år in som nummer 87 i ordningen, i enlighet med japanska alfabetet. Grekland går dock av historiska skäl först. Sist går värdlandet Japan, och dessförinnan kommande värdländer USA och Frankrike.

En nyhet är dubbla fanbärare. Internationella olympiska kommittén (IOK) har uppmanat nationerna att ha både en kvinnlig och en manlig fanbärare. För Sverige blir det fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt och seglaren Max Salminen, båda medaljörer i OS 2012.

Andra kända fanbärare under invigningen i Tokyo blir bland annat den amerikanska basketstjärnan Sue Bird i sällskap av baseballstjärnan Eddy Alvarez.

Arbetet med invigningen har omgärdats av flera skandaler: Regissören för OS-invigningen, Kentaro Kobayashi, fick sparken på torsdagen för ett 23 år gammalt sketchskämt om Förintelsen.

Tidigare har kompositören av musiken under invigningen, Keigo Oyamada, samt den konstnärligt ansvariga Hiroshi Sasaki tvingats bort.


Fakta: Tio senaste svenska fanbärarna i sommar-OS

1984: Hans Svensson, rodd

1988: Agneta Andersson, kanot

1992: Stefan Edberg, tennis

1996: Jan-Ove Waldner, bordtennis.

2000: Anna Olsson, kanot

2004: Lars Frölander, simning

2008: Christian Olsson (tävlade inte), friidrott

2012: Rolf-Göran Bengtsson, ridsport

2016: Therese Alshammar, simning

2021: Sara Algotsson Ostholt, ridsport, Max Salminen, segling

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!