Ny norsk coronasmäll: "Helvetes skit"

Det norska snowboardlandslaget har fått en jobbig start på OS. Åkarna får resa till Peking själva, då två ledare testat positivt för covid-19. –Det är det värsta som kunde ha hänt, säger tränaren Marius Håker till NRK.

Marcus Kleveland får klara sig utan tränaren i Peking. Arkivbild.

Marcus Kleveland får klara sig utan tränaren i Peking. Arkivbild.

Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT

Olympiskt2022-01-31 08:38

Bara timmar före avresa till OS i Peking åkte det norska medaljhoppet i snowboard, Marcus Kleveland, på ett tungt bakslag. Både landslagschefen Per Iver Grimsrud och tränaren Marius Håker har testat positivt för covid-19.

Kleveland, som tog två guld och ett silver i X-games nyligen, och lagkamraterna får därmed klara sig utan sina ledare i Peking.

– Helvetes skit. Skit och tråkigt, jag hade sett fram emot det här, säger Marius Håker.

– Det är det värsta som kunde ha hänt. Eller, det hade varit värre om utövarna hade fått det. Det här är vad du har fruktat. Vi har haft tur och varit duktiga i två år, och nu faller vi på målsnöret, säger Håker.

Nu jobbar man på att underlätta så mycket som möjligt för idrottarna i Peking.

– Olympiatoppen har lovat att hjälpa oss med det praktiska. Men det svåraste är att vi inte får träna dem på plats. Vi kanske måste få några utländska tränare att filma lite, säger sportchefen Grimsrud.

På plats i Kina har även tre andra norska OS-ledare testat positivt, samtliga tre har nyligen haft viruset.

Enligt Olympiatoppen fick de tre ledarna inte positivt utslag på testerna i Norge eftersom Kina har en strängare gräns för CT-värdet.

Även norska längdlandslaget har coronaproblem. Reserven Ragnhild Haga fått en OS-biljett sedan både Heidi Weng och Anne Kjersti Kalvå fått covid-19. Även Simen Hegstad Krüger, regerande OS-mästare i skiathlon, har testat positivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!