Nya coronarestriktioner i Tokyo

Covidfallen når nya rekordnivåer i och runt Tokyo, och nu inför den japanska regeringen hårdare restriktioner i tre prefekturer runt huvudstaden. Från OS-bubblan rapporteras samtidigt 27 nya fall varav tre idrottare.

Covidfallen ökar runt om i Tokyo. Här friidrottsarenan.

Covidfallen ökar runt om i Tokyo. Här friidrottsarenan.

Foto: Kiichiro Sato/AP/TT

Olympiskt2021-07-30 02:15

Under fredagen registrerades 3 300 nya smittofall i Tokyo efter torsdagens 3 865 som var den högsta dygnssiffran sedan pandemins start.

Den japanska regeringen förlänger därmed det utlysta undantagstillståndet i huvudstaden till den 31 augusti, uppgav premiärministern Yoshihide Suga på fredagen.

Låg vaccinationsgrad

Eftersom Japan som helhet för första gången passerat 10 000 positiva fall under en dag förlängs även undantagstillståndet i Okinawa, landets sydligaste prefektur, till den 31 augusti.

Dessutom införs undantagstillstånd i ytterligare fyra prefekturer, tre runt Tokyo samt i Osaka.

Japan har klarat pandemin jämförelsevis bra med runt 15 000 dödsfall i en befolkning på 126 miljoner, men kämpar nu för att hålla den mer smittsamma deltavarianten under kontroll, samtidigt som färre än 30 procent av befolkningen är fullt vaccinerad.

220 OS-fall

Hälsominister Norihisa Tamura är också bekymrad över att fler japaner börjar ta allt lättare på rekommendationerna.

– Jag tror att många har svårt att se det långsiktiga, De oroar sig för hur länge det här kommer att hålla på och känner att det börjar bli outhärdligt att inte kunna återvända till ett normalt liv, säger Tamura.

Samtidigt rapporterades på fredagen 27 nya coronafall med koppling till OS. Tre av dem var idrottare.

Totalt har 220 personer kopplade till OS testats positivt sedan den 1 juli, men både premiärminister Suga och arrangörerna tillbakavisar att spelen skulle ha någon koppling till ökningen av antal smittade i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!