Nya smittrekord i Tokyo – men IOK försvarar sig

24 nya coronafall med koppling till OS har rapporterats, enligt arrangören. Bland dessa ingår stavstjärnan Sam Kendricks och tvåa andra aktiva. Samtidigt når smittsiffrorna i Tokyo och hela Japan nya rekordnivåer. Men OS-företrädare förnekar att det finns något samband.

Totalt 193 coronafall har upptäckts i OS-bubblan sedan 1 juli. Arkivbild.

Totalt 193 coronafall har upptäckts i OS-bubblan sedan 1 juli. Arkivbild.

Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Olympiskt2021-07-29 04:25

– Så vitt jag vet finns inte ett enda fall där infektion spridits från idrottare eller OS-rörelsen till Tokyos invånare, säger Mark Adams, talesman för Internationella olympiska kommittén (IOK), vid en pressträff.

Den senaste uppdateringen gör att siffran över antalet smittade med OS-koppling sedan den 1 juli ligger på 193. En av de tre smittade idrottarna på torsdagen var amerikanske stavhoppsstjärnan Sam Kendricks.

Samtidigt har två personer med koppling till spelen och som rest till Japan lagts in på sjukhus efter att ha testat positivt. Deras tillstånd beskrivs inte vara allvarligt.

"Tuffaste restriktionerna"

Deltagare och alla relaterade till spelen testas regelbundet samt måste registrera kroppstemperatur och annan hälsodata dagligen.

– Vi har den mest testade gemenskapen någonstans i världen förmodligen. Och ovanpå det har vi några av de tuffaste restriktionerna i OS-byn. Av 310 000 tester har 0,02 procent varit positiva, säger Adams enligt AFP.

Arrangören hävdar också att de OS-relaterade fallen inte belastar sjukvården i Tokyo.

Nya rekordsiffror

På torsdagen nådde Tokyo nya rekordsiffror med 3 865 positiva covid-19-fall under en dag, den högsta siffran sedan pandemin startade. I onsdags var motsvarande siffra lite över 3 000. För första gången gick Japan som helhet över 10 000 positiva fall under en dag, skriver Reuters. Det är deltavarianten av viruset som sprids i landet.

Sedan tidigare råder nationellt nödläge i Tokyo och i dag infördes det också i Osaka, enligt nyhetsbyrån Kyodo. Fler regioner i Japan kan komma att följa efter.

Japan har klarat pandemin jämförelsevis lindrigt med runt 15 000 dödsfall, men endast cirka 25 procent av befolkningen är än så länge fullt vaccinerad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!