OS har börjat – minst smittad vinner?

OS i Peking är i gång. Men inte för alla. På vägen in mot tävlingarna har en rad namn försvunnit efter positiva PCR-tester.
–Man kan undra om det är relevant att köra om inte alla har möjlighet att ta sig till start, säger längdstjärnan Ebba Andersson.

OS i Peking avgörs under strikta covid-restriktioner.

OS i Peking avgörs under strikta covid-restriktioner.

Foto: David J Phillip/AP/TT

Olympiskt2022-02-03 15:45

Pandemin kastar stora mörka skuggor över OS i Peking, innan tävlingarna ens har kommit i gång på riktigt.

En lång rad idrottare har vittnat om stress och oro inför resan, som hela tiden bara varit ett positivt PCR-test från att ställas in.

– Man kan inte gå och fokusera på det hela tiden, det funkar inte. Men det är svårt så klart att släppa all oro kring det. Man får försöka göra vad man kan och hoppas att det räcker, sade exempelvis storslalomstjärnan Sara Hector till TT inför sin avresa.

Många har också fallit på målsnöret – eller testat positivt vid ankomsten till Peking. Inte minst har de norska längdskidåkarna drabbats hårt. Bland dem som testat positivt finns Heidi Weng och Simen Hegstad Krüger, vilket i förlängningen ledde till att hela norska skidlandslaget fick skjuta upp sin resa till Kina.

Inför OS ändrades visserligen gränsvärdena, för att underlätta för idrottare som tidigare varit smittade att testa negativt igen.

Det hjälpte dock inte för Leo Johansson, som blev smittad nyligen men hann lämna sex negativa PCR-test innan han på nytt testade positivt efter landning i Peking.

– Det kom som en chock, det var omtumlande, säger längdtalangen.

Johansson är visserligen ute ur karantänen igen, medan dock flera spelare i både Tre Kronor och Damkronorna tvingats lämna återbud.

"Känns orättvist"

Det har fått Ebba Andersson att fundera på om det inte hade varit bättre att skjuta fram OS.

– När det börjar bli så många som testat positivt utan att ha haft symptom då känner man att det är orättvist. Det är så stor smittspridning att man tänker om det är värt att köra om inte alla kommer till start, säger hon.

– Nu är det som det är och jag är i alla fall glad att få vara på plats.

TT: När tänkte du de tankarna?

– När man hörde kompisar som testat positivt och alla fallen som drabbat Norge och andra fall som är kopplade till idrottsvärlden. Att inte ens sådana personer, som är väldigt noggranna med att försöka hålla sig undan, att inte ens de lyckas utan har otur att falla dit.

– Då känner man att det är orättvist och man kan undra om det är relevant att köra om inte alla har möjlighet att ta sig till start.

Fler smittade

Tillresta idrottare och ledare har hittills i större utsträckning testat positivt för covid-19, jämfört med andra som rest till Kina för OS.

Enligt siffror från arrangörerna, som nyhetsbyrån AP refererar till, var antalet fall bland idrottare och ledare 40 procent högre än för andra som rest till Kina under mellan i lördags och i måndags.

– Det gäller att vara noggrann och följa de restriktioner som är uppsatta och man måste verkligen tänka till på detta med att hålla avstånd. Hur man agerar, säger Ebba Andersson.

– Sedan kan man inte gå runt och vara rädd. Det tar för mycket fokus på det vi är här att göra. Man måste lita på att det i gör är tillräckligt.

Fakta: Covidreglerna under OS

Här är några av covidreglerna kring OS i Peking.

Daglig PCR-testning med halssvabbning gäller – liksom obligatoriska munskydd. Utöver det isoleras deltagarna. Den enda glimt av riktiga Kina är den som syns genom fönstret i buss och på hotell.

Alla aktiviteter – från att äta och sova till att ta sig till arenor och resa mellan Peking och de andra två OS-områdena – bergsbyarna Yanqing och Zhangjiakou – sker i en sluten och isolerad bubbla. 21 dagars karantän väntar den som vill röra sig fritt i Peking utanför bubblan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!