OS-isolerades strejk gav 15 minuter luft

Nederländska OS-aktiva, som befinner sig i hotellkarantän i Tokyo efter att ha testat positivt för covid-19, har sittstrejkat för att få möjlighet att få frisk luft. Aktionen ledde till en kvarts frisk luft om dagen.

Sex nederländska OS-aktiva, som sitter i hotellrumskarantän i Tokyo efter att ha testat positivt för covid-19, har sittstrejkat för att få frisk luft. Arkivbild.

Sex nederländska OS-aktiva, som sitter i hotellrumskarantän i Tokyo efter att ha testat positivt för covid-19, har sittstrejkat för att få frisk luft. Arkivbild.

Foto: Mayuko Ono/AP/TT

Olympiskt2021-07-28 12:27

De sex isolerade idrottarna genomförde protestaktionen i hotellobbyn.

– Vi strejkade igår för vi behöver frisk luft. Fönstren går inte att öppna och det är inte okej. Att inte få frisk luft är omänskligt och mentalt superdränerande, säger skateboardåkaren Candy Jacobs i en video på Instagram.

– I slutet av dagen, efter sju-åtta timmars strejk, fick vi en överenskommelse. Nu får vi stå vid ett öppet fönster 15 minuter om dagen – under övervakning. Att få känna den friska luften var det mest ledsna men också gladaste ögonblicket i mitt liv.

Jacobs bär efter åtta dagar fortfarande på covidsmitta.

Taekwondo-idrottaren Reshmie Oogink kallar isoleringen för att sitta i ett OS-fängelse och säger i ett Instagraminlägg att de isolerade bara får lämna hotellrummet för att hämta mat, som är likadan varje dag.

I ett videoinlägg i sociala medier syns hon öppna sin hotellrumsdörr med undertexten: "Plan för en fängelseutbrytning: Vi vill ha luft!".

Av mer än 124 000 virustester på aktiva och ledare har 22 konstaterats positiva. Tester tagna på flygplatsen ingår inte i dessa siffror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!