OS-journalist motades bort mitt i sändning

Mitt under en direktsändning knuffades en nederländsk tv-reporter bort från kameran av en kinesisk säkerhetsvakt. Det hela inträffade strax före OS-invigningen och videon sprids nu internationellt.

Utländska journalister inför OS i Peking. Arkivbild.

Utländska journalister inför OS i Peking. Arkivbild.

Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Olympiskt2022-02-05 06:14

Journalisten Sjoerd den Daas är korrespondent i Peking för det nederländska public service-bolaget NOS och höll som bäst på att rapportera i direktsändning när han stoppades av säkerhetspersonal, rapporterar flera internationella medier.

Sjoerd den Daas motades handgripligen bort från kameran, medan han förgäves försökte fortsatta rapporteringen.

– Jag är rädd för att vi får återkomma till dig senare, hörs han säga till programledaren i studion då han släpas iväg av OS-säkerhetsvakten, rapporterar The Independent.

Tv-bolaget hälsar på Twitter att Sjoerd den Daas mår bra och att han kunde några minuter senare slutföra sin direktrapport, som ägde rum på en gata i närheten av OS-arenan Fågelboet, där invigningen hölls .

"Vår korrespondent (den Dass) motades bort från kameran av säkerhetspersonal vid 12-tiden under direktsändning i NOS Journal. Tyvärr har detta blivit en allt vanligare daglig företeelse för journalister i Kina," skriver tv-bolaget.

Varför Kinas säkerhetspersonal försökte stoppa journalistens rapportering är oklart.

Utländska reportrar som bevakar OS i Kina har en rad regler att följa, bland annat måste alla använda en särskild hälsoapp och genomgå dagliga covidtester. Från flera håll, bland annat USA:s federala polis FBI, har det också kommit uppmaningar om att lämna privata telefoner hemma för att undvika eventuell kinesisk övervakning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!