OS-planerna klarnar – så här tänker Sverige

Planerna kring en eventuell svensk OS-ansökan har börjat klarna och Sveriges olympiska kommitté har kommit med fler praktiska detaljer. Så mycket kommer det att kosta att arrangera de olympiska spelen – och ishockeyn kan komma att arrangeras i Lettland.

Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare i Sveriges olympiska kommitté, och Sveriges olympiska kommitténs nye ordförande Hans von Uthmann.

Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare i Sveriges olympiska kommitté, och Sveriges olympiska kommitténs nye ordförande Hans von Uthmann.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Olympiskt2023-04-21 17:27

Den första delrapporten av förstudien gällande en eventuell svensk OS-ansökan för 2030 presenterades under fredagen. Det här vet vi i nuläget.

+ Vad kommer det att kosta och vem står för notan?

Sveriges budget ligger på 16,5 miljarder kronor. Internationella olympiska kommitté (IOK) kommer att betala drygt 10 miljarder i bidrag. Resten räknar SOK med att få in genom sponsorer och samarbeten med näringslivet.

+ Vilka sporter på vilka orter?

Stockholm: ishockey, konståkning, curling, shorttrack.

Östersund: skidskytte.

Åre: alpint, freestyle, snowboard.

Falun: längdskidor, backhoppning, nordisk kombination.

+ Var ska tävlingarna i bob, skeleton och rodel gå?

För att slippa bygga nya arenor är tanken att Sverige ska ge bob, skeleton och rodel till Sigulda i Lettland. Lettland har även uttryckt en önskan om att få stå som värd för ishockeyn och där förs det en diskussion.

– Hockeyn är också en nationalsport i Sverige, men vi får se var det landar. Huvudtanken är att vi inte vill släppa det och deras önskan handlade om gruppspelet, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann som även nämnde Norge som ett annat land som man kan samarbeta med.

– Där har vi inte kommit så långt i diskussionerna men vi har haft en regelbunden kontakt.

En annan sport som Sverige kan tänkas släppa är skridsko, och det beror på anläggningskrav från IOK.

– Vi ser inte riktigt de möjligheterna enligt de olympiska kraven. Vi talar nästan för en helt ny byggnation, men det ser inte så lovande ut, sade von Uthmann.

+ Kan Sverige söka med fler länder?

Ja, det lutar mest åt det alternativet. Störst chans har Lettland men Norge – och Nederländerna – finns även i tankarna.

+ Om Sverige får OS – när är det dags?

OS-invigning: fredag 8 februari 2030.

OS-avslutning: söndag 24 februari 2030.

Paralympicsinvigning: fredag 8 mars 2030.

Paralympicsavslutning: söndag 17 mars 2030.

+ Har Sverige ansökt om OS nu?

Nej. Sverige befinner sig fortfarande i en inledande fas där det innebär att man fortfarande undersöker möjligheterna till en eventuell ansökan. Under pressträffen poängterade SOK att det återstår en hel del att reda ut innan man går vidare till nästa steg.

+ Vad händer nu?

Förstudien ska vara klar senast 1 juli. Då bestämmer Sverige om man ska gå vidare till steg 2 ("löpande dialog") och sedan eventuellt också steg 3 ("målinriktad dialog") i den nya trestegsprocess som IOK använder för att bestämma var spelen ska arrangeras.

+ Vilka konkurrenter har Sverige?

Schweiz är hittills den tydligaste motkandidaten. De har inlett en dialog med IOK och ligger därmed före Sverige i processen. Även Salt Lake City och Vancouver har visat intresse.

+ När bestämmer IOK vem som får arrangera OS 2030?

Dagarna före sommar-OS i Paris i juli 2024. Då kan även värdstad för vinter-OS 2034 presenteras.

Sveriges olympiska kommitténs nye ordförande Hans von Uthmann och Åsa Llinares Norlin, ordförande Parasport Sverige och Sveriges Paralympiska kommitté.
Sveriges olympiska kommitténs nye ordförande Hans von Uthmann och Åsa Llinares Norlin, ordförande Parasport Sverige och Sveriges Paralympiska kommitté.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!