Osäkert inför OS: "Vi vet inte när vi åker"

När mindre än 100 dagar återstår innan vinter-OS avgörs i Peking råder osäkerhet i det svenska OS-lägret. –Vanligtvis planerar vi 1 000 dagar innan ett sådant här mästerskap på olika sätt, nu är det bara 100 dagar kvar och vi vet inte när vi åker, säger Svenska skidförbundets alpina chef Tommy Eliasson Winter.

Mindre än 100 dagar återstår till OS i Peking.

Mindre än 100 dagar återstår till OS i Peking.

Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Olympiskt2021-10-29 05:45

Kina har slagit en järnring runt sina gränser för att trycka ner coronaviruset. Det innebär bland annat att det är väldigt svårt att ta sig till landet som arrangerar OS i februari. Flygresor till Kina är knappt möjliga att boka just nu och det är mindre än 100 dagar kvar innan det är dags för spelen i Peking.

Idrottarnas träningsläger kommer därför att förläggas till Sverige eller Europa i stället för i Kina. Exakt när de svenska idrottarna anländer till OS vet de inte själva.

"Vill vara på plats"

Omständigheterna har lett till att det alpina landslaget inte kan förbereda sig som man vill. Alpina chefen Tommy Eliasson Winter hade helst velat vara på plats i värdlandet inför OS.

– Vi vill ha ett läger på plats i Kina för att vänja oss vid förhållandena. Men jag utgår från att det inte är möjligt nu, säger han.

Var träningslägret blir av är inte bestämt.

– Det kan bli på hemmaplan i Sverige eller Europa. Det beror på väder och var snön finns.

När de alpina åkarna reser till Kina är ännu inte klarlagt.

– Vi kan inte göra någonting åt situationen, säger han.

TT: Vad känner idrottarna om osäkerheten?

– De oroar sig inte för logistiken på det sättet, utan lämnar det till ledningen. De fokuserar på sin träning och tävlingarna framför sig. Vi kan inte göra något åt situationen, tur är väl att det är likadant för alla andra.

Inga bekräftade flyg

Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo berättar att alla flygresor till Kina är preliminära, men inte bekräftade. Vilket gäller alla länder som deltar i OS i Peking.

– Man vill ha så få flyg som möjligt från vissa ställen. Det lutar åt att de sker från Zürich och München. Om någon vecka räknar vi med att få mer information så vi kan gå vidare med frågan.

Det släpptes nyligen ett regelverk för alla som planerar att åka till Kina. Ovaccinerade idrottare tvingas till en karantän på 21 dagar, om man reser till landet.

– Vi kommer att förklara för tränare och ledare att 21 dagars karantän är omöjligt för att förbereda sig för en idrottslig prestation. Vår bild är dock att en absolut majoritet att våra idrottare redan är dubbelvaccinerade.

Tommy Eliasson Winter är bekymrad över att inte kunna ha någon framförhållning i förberedelserna. Arkivbild.
Tommy Eliasson Winter är bekymrad över att inte kunna ha någon framförhållning i förberedelserna. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!