Oväder i Tokyo – så påverkas OS

Tyfonen Nepartak närmar sig Tokyo men tisdagens OS-program påverkas troligen inte. –Jag tror att de har flyttat på det som är riktigt väderkänsligt redan, säger Tomas Mårtensson, meteorolog för Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Damernas triathlon försenades på grund av vädret på tisdagsmorgonen, lokal tid.

Damernas triathlon försenades på grund av vädret på tisdagsmorgonen, lokal tid.

Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Olympiskt2021-07-27 01:15

Japans meteorologiska institut har utfärdat varningar för både storm- och åskoväder och det har redan regnat rejält.

– Väldigt mycket av det värsta regnet har kommit i natt. Det har regnat ungefär 30–40 millimeter i Tokyobayområdet här nere i stan, säger Mårtensson till TT.

Blåsigt

Men utöver de ändringar som redan gjordes i tävlingsprogrammet – kanot, rodd och bågskytte har skjutits på och surfning har tidigarelagts – tror inte Mårtensson att tisdagens OS-tävlingar kommer att påverkas nämnvärt.

– Om det är något problem som jag kan se är det att det kommer att vara ganska blåsigt både imorgon och på torsdag. Så det kommer inte att vara helt problemfritt för vissa sporten här längre fram. Men för dagen tror jag att de har gjort vad de kan.

Svårt att lägga bana

Alla sporter klagar inte på ovädret. Finalerna i OS-surfingen tidigarelades exempelvis för att ta vara på jättevågorna som Nepertak för med sig. I stället för att köra finaler på onsdag klämmer man in kvartsfinaler, semifinaler och finaler redan på tisdagen.

– Sedan för svensk del är det seglarna förstås. Där tror jag att rent vindmässigt att exempelvis laserbåtarna inte har några problem att segla i den här vinden. Det är mer att vinden kommer att vrida väldigt plötsligt någon gång i dag, från nordväst till sydväst när ett lågtryckscentrum passerar, och det är då organisationen får problem. Om vinden vrider för mycket måste man lägg banan på rätt sätt, säger Mårtensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!