Paris nästa – då gör breakdance OS-debut

Sayonara säger nu Tokyo när OS är över. Redan om tre år är det dags igen, bienvenue önskar Paris till alla OS-deltagare 2024. Då gör bland annat breakdance OS-debut – och den som vill se surfningstävlingarna på plats får åka till Tahiti.

Breakdance är ny OS-sport i Paris 2024. Arkivbild.

Breakdance är ny OS-sport i Paris 2024. Arkivbild.

Foto: Jens Meyer/AP/TT

Olympiskt2021-08-08 14:53

OS invigs på Stade de France den 26 juli och pågår till 11 augusti. Då kommer det att vara exakt 100 år sedan sist Paris stod som värd för sommarspelen.

Evenemanget ska bli det första någonsin i historien att ha lika många män som kvinnor bland de tävlande. Detta genom att alla idrotter kommer ha lika könsfördelning bland de tävlanden. Två sporter, brottning och fotboll har fler män men kompenseras av att gymnastik och simning får fler kvinnor i sina tävlingsgrenar.

Förändringar i svenskgrenar

Ett led i detta blir en rad nya förändringar som dessutom påverkar svenska OS-medaljörer.

Duon Anton Dahlberg och Fredrik Bergström åkte hem med ett OS-silver. Det kommer man dock inte att kunna försvara i Paris då klassen tas bort och ersätts med en klass för mixad besättning.

För kanotisterna Petter Menning och Linnea Stensils blir det också ändringar. Den klass som man deltog i vid spelen Tokyo, K-1 200 meter slopas och i stället tillkommer nya tävlingar i extrem kanotslalom.

Beachvolley vid Eiffeltornet

Just att försöka förnya och locka en yngre publik genom moderna idrotter fortsätter. Efter att bland annat skateboard kommit med på OS-programmet lyfter nu Internationella olympiska kommittén (IOK) in breaking, mera känt som breakdance. De idrotter som i stället förnyar är karate samt baseboll/softboll.

Varje arrangör vill utlova så spektakulära tävlingar som möjligt. Samtidigt har det varit tydligt från IOK att man vill se att man drar i handbromsen när det gäller ekonomin. Paris plan är därför att låta tävlingarna avgöras på klassisk Paris-mark.

Beachvolleyspelarna ska därför tävla framför Eiffeltornet. OS-silvermedaljören Peder Fredricson får uppleva slottet i Versailles där ridsporten är tänkt att äga rum.

Det handlar också om klassisk fransk idrottsmark. Invigning och friidrott avgör på Stade de France. Tennisen på Roland Garros och Parc des Princes, i vanliga fall PSG:s hemmaarena, blir ny OS-arena.

Arrangemanget sprids som brukligt över värdlandet. Därför får seglingen sin hemvist i Marseille liksom fotbollen också kommer äga rum ibland annat Lyon och Nice.

Det mest extrema exemplet på det är dock surfingen. Den sker nämligen på Tahiti i Franska Polynesien,15 700 kilometer från Paris. Ön är känd för att ha de största vågorna i världen.

Den som vill uppleva surfingen i OS i Paris får åka långt. Den avgörs nämligen på Tahiti. Arkivbild.
Den som vill uppleva surfingen i OS i Paris får åka långt. Den avgörs nämligen på Tahiti. Arkivbild.
Fakta: Här är ändringarna i OS

Friidrott

50 kilometer gång, herrar ersätts med en mixed lagtävling i gång.

Kanot

Enmanssklasserna i kajak K-1 200 m för damer och herrar slopas.

Tvåmansklassen i kajak K-2 1000 m för herrar byts ut mot K-2 500 m..

Tvåmansklassen i kanot C-2 1000 m för herrar ersätts med C-2 500 m

Nya tävlingar i extrem kanotslalom för damer och herrar införs.

Segling

Nya tävlingar i kiteboard för damer och herrar införs.

Klassen Finnjolle (enmansjolle, tungvikt) för herrar tas bort.

Dam och herrklasserna i 470 (tvåmansjolle) ersätts med en klass med mixad besättning.

Skytte

Mixad lagtävling i trap ersätts med mixad lagtävling i skeet.

Källa: Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!