Polsk tabbe – sex simmare tvingas åka hem

Sex polska simmare som rest till Japan och OS har tvingats vända hem igen. Orsaken är en administrativ miss – det visade sig att simmarna inte haft behörighet att tävla. "Jag är djupt chockad", skriver Mateusz Chowaniec, som är en av de drabbade, på Instagram.

Simarenan i Tokyo. Arkivbild.

Simarenan i Tokyo. Arkivbild.

Foto: Eugene Hoshiko/AP

Olympiskt2021-07-20 07:27

Simmarna Aleksandra Polańska, Dominika Kossakowska, Alicja Tchórz, Bartosz Piszczorowicz, Jan Hołub samt Mateusz Chowaniec har lämnat Japan, och hotar med att vidta rättsliga åtgärder.

"Föreställ dig att du vigt fem år av ditt liv och strävar efter en ny start i den viktigaste tävlingen.. du ger upp dig privatliv och arbete, försakar din familj... och allt slutar med ett totalt fiasko", skriver Tchórz, som tävlade i OS både 2012 och 2016, på Facebook.

"Ofattbara mardröm"

Mateusz Chowaniec rasar mot det polska simförbundet på sitt Instagramkonto.

"Jag är djupt chockad över denna absurda situation som aldrig borde ha inträffat. Det enda jag vill är att vakna ur denna ofattbara mardröm. Men tack vare de inkompetenta människorna på simförbundet är jag nu tillbaka i Polen i stället för i Japan", skriver han.

Polska simförbundets ordförande Pawel Slominski ber sina simmare om ursäkt:

"Jag känner stor ånger, sorg och bitterhet kring våra simmarens kvalificering till OS i Tokyo", säger han i ett uttalande.

"Det här ska inte kunna hända, simmarnas reaktioner är förståeliga".

"Saknar motstycke"

Samtidigt har flera polska OS-simmare skrivit under ett öppet brev som kräver förbundsstyrelsens avgång efter incidenten, rapporterar simsajten Swimswam.

"Förbundets handlingar har lett till en situation som saknar motstycke i polsk idrottshistoria", står det i brevet.

"Dessutom har polsk simning – både i allmänhetens ögon och för potentiella sponsorer – avslöjats som ett stort skämt"

Ursprungligen skickade det polska simförbundet 23 simmare till OS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!