Rådet inför OS: "Tävla, kom hem – och tala sen"

De kommer att övervakas och riskerar att bryta mot lagen om de kritiserar värdlandet. Nu uppmanas alla OS-aktiva som ska till Peking att helt enkelt hålla tyst.
–Tävla, kom hem och tala sen, säger Global Athletes generaldirektör Rob Koehler.

OS i Peking invigs den 4 februari, men de första tävlingarna startar redan den 2 februari.

OS i Peking invigs den 4 februari, men de första tävlingarna startar redan den 2 februari.

Foto: David J. Phillip/AP

Olympiskt2022-01-22 05:58

Uppmärksamheten blev stor när det tidigare i veckan framkom att människorättsorganisationer uppmanar alla OS-aktiva att undvika att kritisera Kina. Annars riskerar de att åtalas.

Organisationen Global Athletes generaldirektör Rob Koehler utvecklar resonemanget för TT:

– De vi har talat med har fått ett väldigt tydligt råd: Att i grund och botten vara tyst, säger han.

"Ett råd till IOK"

Politiska protester är förbjudna vid medaljceremonier, enligt IOK:s regelverk. Dessutom måste värdlandets allmänna lagar följas, något som knappast ger utrymme för protester och allmänna åsiktsyttringar, konstaterar Rob Koehler.

– Om man tittar på Kinas lagar så existerar inte yttrandefrihet. Så det finns helt enkelt ingen möjlighet att yttra sig.

En representant för värdlandets organisationskommitté gick i veckan också ut och varnade aktiva som uttrycker sig negativt om den olympiska andan eller kinesiska lagar riskerar att straffas, rapporterar flera medier.

Hur påverkas då svenska aktiva som är vana vid yttrandefrihet?

Oklart – organisationen som utbildat den svenska OS-truppen på väg till Peking, vill inte säga vad utbildningen konkret faktiskt innehåller.

– Det vi pratar om är det generella människorättsläget i landet och även situationen för mänskliga rättigheter-försvarare, säger Gabrielle Gunneberg, som är global programchef på Civil Rights Defenders.

Enligt organisationen har man inte givit några instruktioner till svenska aktiva rörande hur de bör agera på plats i Peking.

– Vi har ingen åsikt om hur de aktiva ska agera. Det vi tycker är att de som tar beslut om var den här typen av evenemang läggs ska undvika att lägga dem i auktoritära stater, säger Gunneberg och fortsätter:

– Ett råd till IOK i det här läget.

"Extremt sorgligt"

Ett svar som går i linje med Global Athletes uppmaning. För de tusentals aktiva som tävlar finns också bara ett råd att ge, enligt Rob Koehler som berättar att organisationen är i kontakt med många idrottare som uttryckt oro inför deras avresa till Vinterspelen.

– Det finns en oro vad gäller allt från yttrandefrihet till att åka till spelen, när de aktiva vet hur situationen med mänskliga rättigheter ser ut i Kina – till övervakningen som de kommer att vara under när de är där.

Global Athletes har pratat med många aktiva om deras oro, enligt Rob Koehler.

– Men de har ju egentligen inget val – antingen tävlar de eller inte. Det finns ett alternativ: att backa och inte åka. Men om du tränat i tio år, hur skulle du kunna göra det?

Det var sommaren 2015 som valet återigen föll på Kina som värdland – denna gång i vintersammanhang. Peking, som arrangerade sommar-OS 2008, vann nu omröstningen mot Almaty i Kazakstan. Ett val som Global Athletes, en organisation som vill driva på för förändring, är mycket kritisk mot.

Internationella olympiska kommittén (IOK) bär ansvar – men tar det inte. Idrottsutövarna lämnas i sticket, enligt Rob Koehler.

– Det är extremt sorgligt, och det är en situation som IOK satt de aktiva i.

Peng Shuai ett exempel

Hur kommer frispråkiga aktiva att skyddas? Flera organisationer har bett IOK att klargöra hur kinesiska lagar kan komma att tillämpas under vinterspelen som startar den 4 februari, men har inte fått något svar.

TT: Vilka skulle konsekvenserna kunna bli för de aktiva som uttrycker sina åsikter i Kina?

– Vi vet inte vad som kan hända de aktiva. Så var ganska försiktig, övervakning pågår överallt. Tävla, kom hem och tala sen, säger Rob Koehler som drar en parallell till vad som hänt den kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai.

Den tidigare världsettan i dubbel publicerade i höstas ett inlägg på sociala medier där hon anklagade Kinas tidigare vice premiärminister Zhang Gaoli för sexuella övergrepp.

Kort därefter togs inlägget bort – och sedan hörde ingen från henne på 19 dagar. Hur Peng Shuais situation ser ut i Kina nu är det fortfarande ingen som egentligen vet, understryker Rob Koehler.

– Om de behandlar en idrottare där på det sättet, så visare det också hur de kan behandla en aktiv som eventuell talar ut i Kina.

Fakta: Människorättsorganisationer kräver bojkott

Över 180 människorättsorganisationer uppmanade i ett brev i februari förra året länder att bojkotta OS i Peking, som invigs den 4 februari. Anledningen är upprepade rapporter om hur den kinesiska regimen kränker de mänskliga rättigheterna för flera minoritetsgrupper.

I brevet skrev de att man uppmanar till bojkott för att säkerställa att vinterspelen inte används för att rättfärdiga Kinas övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Enligt människorättsgrupperna har landet bland annat gradvis avskaffat rättigheterna för den muslimska minoritetsgruppen uigurerna.

IOK svarade med att en bojkott inte var rätt väg att gå. Ordförande Thomas Bach sade att en bojkott aldrig har lett till någonting, utan bara går ut över idrottarna.

En talesperson för Kinas utrikesdepartement sade att OS i Peking kommer att bli "utmärkt". Han uttryckte också att det var oansvarigt av vissa parter att försöka "störa och sabotera" förberedelserna för att "tjäna sina egna politiska syften".


Fakta: Kina och mänskliga rättigheter

Kritiken har på senare år haglat mot Kinas försök att stävja självständighetsrörelsen bland de muslimska uigurerna och andra turkiska folkgrupper i Xinjiangprovinsen i landets nordvästliga hörn. Kampanjen som inleddes 2014 har hittills inneburit att minst en miljon människor har frihetsberövats och satts i så kallade politiska omskolningsläger, häkten och fängelser, enligt Human Rights Watch (HRW).

Kina kritiseras även för att man kränker mänskliga rättigheter för tibetaner samt försvagningen av demokratin i Hongkong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!