Räkna med propagandafest när OS invigs

En dos nationalism och ett rejält mått högteknologi. På hedersläktaren dyker självaste Putin upp. Fredagens OS-invigning i Peking lär bli en uppvisning i både konstnärlighet och propaganda. –Kära vänner, världen tittar på Kina, säger arrangörens talesperson Zhao Weidong.

Precis som sommar-OS 2008 invigs vinterpslen i Fågelboet i Peking. Arkivbild.

Precis som sommar-OS 2008 invigs vinterpslen i Fågelboet i Peking. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Olympiskt2022-02-03 13:27

Fredag eftermiddag klockan 13, (20.00 lokal tid) är det dags för invigningen i nationalarenan Fågelboet, som enligt arrangörerna själva blir mer sparsmakad och kortare än i sommarspelen i Peking 2008.

Precis som förra gången är det Zhang Yimou, regissören känd för filmer som "Den röda lyktan" och "Flying daggers", som ligger bakom showen – och värdlandet lär inte spara på krutet.

Invigningen är en chans för Kina att visa upp sig – ett fönster mot omvärlden, konstaterar Oscar Almén som är forskare och Kinaanalytiker på FOI.

– Kina försöker väl passa på att visa upp en bild av sig själv som utvecklat och modernt. Så man kommer lägga mycket pengar på teknologiska typer av effekter, säger han till TT.

Ett lyckat OS är viktigt för kommunistpartiet och president Xi Jinping. Det manifesterar landets kapacitet att genomföra stora projekt, trots pandemin – något som Xi Jinping inte minst vill visa upp på den kommande partikongressen i höst.

"Signal utåt"

Tillställningen kommer knappast att vara fri från propaganda. Det är också en arena för det, konstaterar Oscar Almén.

–  Det har vi sett genom historien av andra. Inte bara alla som använt det som en arena och visat en bild av sig själva Men det blir extra starkt när det är diktaturer som använder i det i typiskt propagandasyfte.

Att visa upp en lång historia och civilisation utgör även det ett viktigt politisk budskap. Kinesisk nationalism kommer definitivt också att synas, säger Oscar Almén.

Dock är den många gånger mest riktad till den kinesiska publiken.

– Det är en signal utåt, men även signal inåt att visa att man är framgångsrik för egna befolkningen.

"Tjänster och gentjänster"

OS-arenorna är bara öppen för specialinbjuden publik på grund av pandemin. Många länder med USA i spetsen har dessutom valt att bojkotta vinterspelen diplomatiskt, och en del – exempelvis Sverige – uteblir på grund av corona.

VIP-listan blir med andra ord ganska kort.

Vilka kommer då att sätta sig på hedersläktaren? I stort sett de som har goda relationer till Kina.

– Putin är största namnet och så Pakistans premiärminister Imran Khan. Sedan finns en hel del länder som inte har någon vinteridrott som som visar upp sin vänskap med Kina, säger Oscar Almén.

– Det är viktigt för Kina. Det blir tjänster och gentjänster.

Freeskiåkaren Oliwer Magnusson och ishockeyspelaren Emma Nordin bär den svenska fanan på invigningen. Men det blir inte en samlad svensk trupp som vandrar in på Fågelboet.

Många aktiva avstår från att medverka för att istället koncentera sig på sitt tävlande,

Rysslands president Vladimir Putin väntas närvara på invigningen. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin väntas närvara på invigningen. Arkivbild.
Fakta: Vinter-OS i Peking

Vinter-OS 2022 invigs den 4 februari och avslutas den 20 februari. Invigningen och avslutningen arrangeras i nationalarenan Fågelboet i Peking.

Tävlingarna genomförs i Peking och i de närliggande städerna Yanqing och Chongli.Peking är den första staden som har stått värd för både sommar-OS (2008) och vinter-OS.

Det blir det första vinter-OS som hålls i Kina, som inte är en traditionell vintersportnation.

Spelen har föregåtts av många kontroverser, bland annat diplomatiska bojkotter mot spelen med anledning av rapporterna om hur den muslimska minoritetsgruppen uigurer förtrycks i Xinjiang.

Dessutom komplicerar coronaviruset arbetet med spelen. Aktiva, ledare, medier och andra ackrediterade måste genomgå en omfattande testprocedur för att få komma in i det begränsade område som utgör ”OS-bubblan".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!