Fredag eftermiddag klockan 13, (20.00 lokal tid) är det dags för invigningen i nationalarenan Fågelboet, som enligt arrangörerna själva blir mer sparsmakad och kortare än i sommarspelen i Peking 2008.
Precis som förra gången är det Zhang Yimou, regissören känd för filmer som "Den röda lyktan" och "Flying daggers", som ligger bakom showen – och värdlandet lär inte spara på krutet.
Invigningen är en chans för Kina att visa upp sig – ett fönster mot omvärlden, konstaterar Oscar Almén som är forskare och Kinaanalytiker på FOI.
– Kina försöker väl passa på att visa upp en bild av sig själv som utvecklat och modernt. Så man kommer lägga mycket pengar på teknologiska typer av effekter, säger han till TT.
Ett lyckat OS är viktigt för kommunistpartiet och president Xi Jinping. Det manifesterar landets kapacitet att genomföra stora projekt, trots pandemin – något som Xi Jinping inte minst vill visa upp på den kommande partikongressen i höst.
"Signal utåt"
Tillställningen kommer knappast att vara fri från propaganda. Det är också en arena för det, konstaterar Oscar Almén.
– Det har vi sett genom historien av andra. Inte bara alla som använt det som en arena och visat en bild av sig själva Men det blir extra starkt när det är diktaturer som använder i det i typiskt propagandasyfte.
Att visa upp en lång historia och civilisation utgör även det ett viktigt politisk budskap. Kinesisk nationalism kommer definitivt också att synas, säger Oscar Almén.
Dock är den många gånger mest riktad till den kinesiska publiken.
– Det är en signal utåt, men även signal inåt att visa att man är framgångsrik för egna befolkningen.
"Tjänster och gentjänster"
OS-arenorna är bara öppen för specialinbjuden publik på grund av pandemin. Många länder med USA i spetsen har dessutom valt att bojkotta vinterspelen diplomatiskt, och en del – exempelvis Sverige – uteblir på grund av corona.
VIP-listan blir med andra ord ganska kort.
Vilka kommer då att sätta sig på hedersläktaren? I stort sett de som har goda relationer till Kina.
– Putin är största namnet och så Pakistans premiärminister Imran Khan. Sedan finns en hel del länder som inte har någon vinteridrott som som visar upp sin vänskap med Kina, säger Oscar Almén.
– Det är viktigt för Kina. Det blir tjänster och gentjänster.
Freeskiåkaren Oliwer Magnusson och ishockeyspelaren Emma Nordin bär den svenska fanan på invigningen. Men det blir inte en samlad svensk trupp som vandrar in på Fågelboet.
Många aktiva avstår från att medverka för att istället koncentera sig på sitt tävlande,