Razzia hos japansk OS-topp – tog emot flera miljoner

Japansk polis har gjort en rÀd hos en styrelseledamot för Tokyo-OS. Haruyuki Takahashi, 78, misstÀnks ha tagit emot över 3 miljoner kronor frÄn OS-sponsorn Aoki Holdings Inc, som bland annat Àr ÄterförsÀljare av kostymer.

Haruyuki Takahashi. Arkivbild.

Haruyuki Takahashi. Arkivbild.

Foto: Issei Kato/AP/TT

Olympiskt2022-07-26 08:51

NyhetsbyrÄn Kyodo uppger att det kan det röra sig om mutor och enligt lokala medier misstÀnks en konsultfirma, som drivs av Takahashi, för att ha tagit emot pengar frÄn Aoki för ett kontrakt som undertecknades 2017.

Aoki blev sedan i oktober 2018 sponsor till Tokyo-OS.

Takahashi sade sjÀlv i förra veckan att pengarna hans företag tog emot var för konsultarbete. Samma vecka gick Àven Aoki ut med ett uttalande dÀr de inte ville kommentera utbetalningarna.

Takahashi satt i styrelsen för Tokyo-OS mellan 2014 och 2022.

Seiko Hashimoto, som var ordförande för Tokyo-OS, sade pÄ tisdagen att hon kommer att samarbeta fullt ut om det behövs i utredningen.

– Att sĂ„dana hĂ€r saker kommer upp Ă€r vĂ€ldigt trĂ„kigt, sade hon.

Det Àr inte första gÄngen som Tokyo-OS förknippas med mutbrott.

Tsunekazu Takeda, tidigare chef för Japans olympiska kommitté, avgick 2019 efter att franska myndigheter utrett hans involvering gÀllande tvÄ betalningar pÄ omkring 19 miljoner kronor till en bank i Singapore före och efter IOK:s omröstning om vÀrdskapet för sommar-OS 2020 (som flyttades till 2021 pÄ grund av pandemin).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!