Regelbrott – då kan idrottare kastas ut från OS

Deltagare som bryter mot coronarestriktionerna under OS i Tokyo riskerar att kastas ut från spelen. –Det är väldigt viktigt att respektera regelverket, säger Christophe Dubi, IOK:s vd för OS.

Den som bryter mot coronaregler under OS kan bli utslängd. Arkivbild.

Den som bryter mot coronaregler under OS kan bli utslängd. Arkivbild.

Foto: Koji Sasahara AP/TT

Olympiskt2021-06-15 13:47

På tisdagen presenterade Internationella olympiska kommittén (IOK) och arrangören i Tokyo uppdaterade regler för sommarspelen.

Brott mot de rigorösa coronareglerna, som att inte bära munskydd eller testa sig dagligen, ses det väldigt allvarligt på, menar Pierre Ducrey, ansvarig för OS-arrangemang inom IOK. Det kan leda till allt från en varning till diskvalificering och böter.

Christophe Dubi, IOK:s vd för OS:

– Jag är säker på att en majoritet kommer att respektera dem. Det finns en disciplinkommitté som tittar på överträdelser. Förhoppningsvis får de väldigt lite att göra, säger han under en presskonferens.

Vaccination

Den viktigaste frågan för att kunna genomföra OS är förstås coronapandemin och hur smittspridning ska undvikas under spelen. Och förutom ett gediget testprogram och regler om bland annat munskydd, har vaccinering mot covid-19 fått en stor roll.

Även om IOK sagt att man inte kräver att de som reser till Tokyo är vaccinerade önskar man att alla ska vaccinera sig. IOK har försett OS-deltagare från hela världen – aktiva, ledare och medierepresentanter – med vaccin. Enligt Dubi räknar man med att mer än 80 procent av de boende i OS-byn och Paralympicsbyn kommer att vara vaccinerade och mellan 70 och 80 procent av medierepresentanterna.

Dessutom har man försett alla japaner som ska jobba med OS med vaccin. Totalt har läkemedelsföretaget Pfizer Biontech kunnat erbjuda 80 000 doser, alltså vaccinering för 40 000 personer.

Publikfrågan avgörs i juni

Det japanska folket har varit kraftigt emot att OS genomförs under coronapandemin, men kanske börjar det att svänga. En undersökning som publicerades av det nationella tv-bolaget NHK på måndagen, uppger AFP, visar att 64 procent nu är för att OS genomförs och att 31 procent vill att OS ställs in, att jämföras med 49 procent för en månad sedan.

29 procent vill förbjuda publik, 32 procent vill ha begränsat med publik och tre procent vill se fulla läktare.

Senare i juni ska OS-arrangören ta beslut i publikfrågan, om det blir en begränsad publik eller ingen publik alls. Det är redan klart att utländska åskådare inte släpps in på arenorna.

OS invigs den 23 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!