Regeringen kritiseras inför OS-invigningen

Den svenska regeringen bojkottar inte OS, men åker inte till Peking på grund av pandemiskäl. Något som Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty, kritiserar.
–Nu väljer ju Sverige att medverka, men säger ingenting i sak hur man ser på situationen i Kina. Det tycker jag är allvarligt, säger hon i SVT.

Idrottsministern Anders Ygeman (S) medverkade i Sportspegeln. Nu får hans hållning till OS kritik av Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty. Arkivbild.

Idrottsministern Anders Ygeman (S) medverkade i Sportspegeln. Nu får hans hållning till OS kritik av Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Olympiskt2022-02-03 22:02

Flera länder med USA i spetsen kommer att genomföra en diplomatisk bojkott mot OS i Peking, en markering mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter. Men inte Sverige.

Idrottsministern Anders Ygeman (S) medverkade i SVT:s Sportspegeln och förklarade där varför Sverige valt att inte bojkotta spelen.

– Eftersom vi menar att det är rätt av våra idrottare att delta. Vi i förekommande fall ska stötta våra idrottare på plats, nu är det inte praktiskt möjligt av olika skäl. Först måste vi ha en realistisk syn: det är bara 14 procent av världens länder som är fullvärdiga demokratier. Så att helt utesluta dem som inte är demokratiska tror jag är en svår väg att gå, säger han.

En hållning som generalsekreteraren för människorättsorganisationen Amnesty, Anna Johansson, tycker blir för otydlig. Hon säger senare i studion att Ygeman "varit ganska tyst" vad gäller diskussioner kring mänskliga rättigheter i Kina.

– Nu väljer ju Sverige att medverka, men säger ingenting i sak hur man ser på situationen i Kina. Det tycker jag är allvarligt. Sen ska man komma ihåg att oavsett om ett land är en demokrati eller har ett annat statsskick så gäller mänskliga rättigheter i alla fall. Det spelar ingen roll om man är demokratisk eller inte, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!