Informationsdiskarna är fulla av vänlig personal och OS-volontärer i munskydd står redo att lotsa de vilsna rätt. Souvenirbutikens hyllor dignar med den knubbiga OS-maskoten Bing Dwen Dwen, men kunderna är få.
I det enorma mediacentret i Peking, där världens press samlas, råder ännu ett märkligt lugn.
Svenskar i karantän
Alla OS-deltagare – som redan testats två gånger dagarna före resan – möts av samma sak på flygplatsen i Peking: personal iklädd skyddsdräkt från topp till tå med munskydd, visir, skoskydd och handskar. Första anhalten i Kina är ett obligatoriskt covidtest. Sedan körs deltagarna från flygplatsen till sina hotell för att invänta resultatet.
Längdskidåkaren Leo Johansson är den första och hittills enda svenske idrottaren som testats positivt i Peking.
Han har nyligen haft covid-19 och fastnade i testet – trots sex negativa pcr-test i bagaget.
Nu sitter Leo Johansson på ett karantänshotell utanför OS-byn. Först när han lämnat två negativa test med minst 24 timmars mellanrum får han återinträda i OS-bubblan.
Bland de som hittills anlänt har det hittills rapporterats in drygt 100 fall av bekräftat smitta, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Under lördagen upptäcktes 36 nya fall av smitta, uppger arrangören.
Snowboardåkaren Sven Thorgren är en av många spända idrottare på väg till Peking.
– Självklart är det lite nervositet kring tester och allt. Samtidigt hade jag corona över jul sist, jag har ganska liten risk att få något dåligt besked just nu, säger Thorgren och fortsätter:
– Jag önskar att de bara kunde säga ”nu skiter vi att testa och så kör vi bara”. Det hade varit mest rättvist för alla, men det är inte fallet. Det kommer förmodligen bli några som åker på det.
En sluten värld
För vinterspelen präglas, liksom sommarens Tokyo-OS, av pandemin. Ungefär 3 000 idrottare väntas till Kina, tillsammans med cirka 10 000 journalister och fotografer, enligt den kinesiska statens beräkningar.
Samtliga omfattas av den så kallade bubblan – där det utöver munskyddskrav råder fullständig isolering från världen utanför fram till hemresa.
Varje dag inleds med testning på hotellet. Alla aktiviteter – från att äta och sova till att ta sig till arenor och resa mellan Peking och de andra två OS-områdena, bergsbyarna Yanqing och Zhangjiakou – är helt inneslutna i bubblan.
– Jag vet att min enda upplevelse jag får av Peking blir den jag får genom fönstret i bussen och på hotellet, säger AP:s fotoredaktör Yirmiyan Arthur som nyss anlänt, till nyhetsbyrån AP.
Omikron och lockdown
Idrottarna kan trösta sig med att livet utanför bubblan inte är så mycket muntrare. I Kina råder nolltolerans mot coronaviruset. De fall som upptäcks och redovisas är få i relation till landets storlek och strategin hittills har varit stenhård: städer som uppvisar smittade tvingas stänga ner – även om det bara rör sig om enstaka fall.
Smittan ska motas i Peking, bland annat genom att införa krav på att alla som köper febernedsättande medicin över disk i huvudstaden måste testa sig, och stanna hemma tills de fått svar. Tidigare i veckan inleddes dessutom den tredje rundan av masstestning för de två miljoner personer som bor i bostadsområdet Fengtai i södra Peking.
Så vem får då njuta av tävlingarna på plats?
I princip bara inbjudna åskådare. Tidigare var beskedet att personer i Fastlandskina skulle kunna köpa biljetter, men nyligen kom beskedet att bara specialinbjuden publik kommer att släppas in.
OS-tävlingarna startar på onsdag och spelen invigs på fredag.