Rysk minister ser OS-chans – på ett villkor

Rysslands idrottsminister Oleg Matytsin tror att ryska idrottare kan delta i Paris-OS nästa sommar. –Det finns vissa chanser, säger Matytsin på en presskonferens enligt Inside the games.

Rysslands idrottsminister Oleg Matytsin. Arkivbild.

Rysslands idrottsminister Oleg Matytsin. Arkivbild.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Olympiskt2023-07-17 17:10

Oleg Matytsin ser en möjlighet till ryskt OS-deltagande med hänvisning till att Ryssland för diskussioner med bland annat Internationella olympiska kommittén (IOK).

– Det finns vissa chanser. Vi för dialog med Internationella olympiska kommittén, den ryska olympiska kommittén, våra partners och internationella förbund, säger idrottsministern.

Han passar också på att ge kritik.

– Som ni vet har vissa internationella förbund bestämt sig för att bjuda in våra idrottare till internationella tävlingar, tyvärr, under neutral flagg och utan att spela den ryska nationalsången. Något vi alltid har sagt är diskriminerande, säger Matytsin.

Enligt Matytsin kommer ryska idrottare och tränare inte att underteckna dokument som kräver att de går emot den ryska regeringens ståndpunkt, kring invasionen av Ukraina, för att få tävla i OS.

– För oss finns det bara ett oacceptabelt villkor. Det är att underteckna dokument som kan ses som kritik av en speciell militär operation, vår stats politik. Våra idrottare och tränare kommer aldrig att gå med på detta.

IOK har ännu inte fattat ett beslut om ryska och belarusiska idrottares deltagande vid OS i Paris 2024, och säger att man kommer att göra det "vid en lämplig tidpunkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!