Ryssland tar över idrotten i ockuperade områden

Det har redan hållits ryska folkomröstningar och så kallade val i de ockuperade ukrainska områdena Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja. Nu går Ryssland vidare och införlivar områdena i sin idrott. Det får IOK att starta en utredning.

Tävlande under halvmaraton i Moskva. Arkivbild.

Tävlande under halvmaraton i Moskva. Arkivbild.

Foto: Alexander Avilov/AP/TT

Olympiskt2023-10-06 08:30

Vid styrelsemötet i Rysslands olympiska kommitté (ROK) på torsdagen blev de fyra ukrainska områdena invalda som medlemmar, bekräftade ordföranden Stanislav Pazdnyjakov efter mötet, skriver sajten Inside the games.

Det sätter nu press på Internationella olympiska kommittén (IOK) att agera. Den stora frågan är vad som händer med rekommendationen att låta ryska och belarusiska idrottare få vara med i OS i Paris nästa år.

IOK säger till Inside the games att man håller på att "utreda alla detaljer i händelsen".

Beslut nästa vecka

Vid IOK:s möte i indiska Mumbai den 15-17 oktober väntas man ta beslut om ryssar och belarusier ska få vara med i sommarspelen i Paris. IOK:s rekommendation till sina medlemmar är att rösta för att ryssar och belarusier ska få tävla under neutral flagg om de inte stödjer invasionen av Ukraina och inte har någon koppling till rysk militär.

IOK och många internationella idrottsförbund har stoppat ryska och belarusiska idrottare från internationellt tävlande på grund av kriget i Ukraina. Efter att IOK tidigare i år gick ut med sina rekommendationer att låta ryssar och belarusier vara med har ett antal idrotter öppnat dörren för dem, dock under neutral flagg.

Sverige emot

I förra veckan beslutade Internationella paralympiska kommittén (IPK) att släppa in ryssar och belarusier i Paralympics i Paris, just som neutrala aktiva.

Och Europeiska fotbollsförbundet Uefa och Internationella fotbollsförbundet Fifa har beslutat att tillåta U17-landslag från Ryssland och Belarus att ställa upp i mästerskap, trots att det går emot IOK som inte vill att ryska och belarusiska lag ska få delta internationellt.

I Sverige är idrottsrörelsen, genom Riksidrottsförbundet och Sveriges olympiska kommitté, emot att släppa in ryssar och belarusier och inga idrottare från dessa länder får komma till Sverige och tävla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!