Skidherrarnas inspiration: van der Poel

Nils van der Poels hårda träningsmetoder inspirerar skidlandslaget. Herrtränaren Anders Högberg vill träffa den färska OS-mästaren för att få inspiration: –Det skulle vara mycket intressant med ett sådant möte och plocka något därifrån, säger han.

Nils van der Poel efter OS-guldet på 5|000 meter i går.

Nils van der Poel efter OS-guldet på 5|000 meter i går.

Foto: Paul Chiasson/AP/TT

Olympiskt2022-02-07 11:09

Skridskostjärnans förmåga att pressa sig själv är omvittnad.

SOK:s Wolfgang Pichler, tidigare tränare för skidskyttelandslaget, har till exempel sagt att han aldrig sett en idrottare som tränat hårdare.

Åkare och tränare i skidlandslaget har inte heller missat det.

– Det inspirerar så klart väldigt mycket. Han har sitt eget sätt att träna och tävla och allt. Så det är väldigt inspirerande att han kan gå sin väg och det betyder att en annan också kan göra det, säger sprintåkaren Marcus Grate inför tisdagens sprinttävling i OS.

Landslagskollegan Oskar Svensson tillägger:

– Vi kör ganska mycket varierat, men detta är absolut en tankeställare att kunna bli så bra i en specifik sport.

Önskar möte

Herrtränaren Anders Högberg är intresserad av att träffa Nils van der Poel samt hans tränare Johan Röjler och Wolfgang Pichler:

– Det skulle vara intressant att få ett möte med dem. Där kan man få inspiration och plocka något som är intressant. Det är alltid inspirerande och trevligt att höra hur andra tränar för att nå framgång, säger Anders Högberg och fortsätter:

– Jag har ingen exakt insikt av vad Nils (van der Poel) gör. Bara hört rykten att han kör extremt långa pass. Det blir extremt och det krävs att man själv har en tanke på vad som är bäst vid sådana tillfällen. Han går sin egen väg och det är extremt imponerande det han gör.

TT: Skulle ett sådant möte bli ett sätt att utveckla svensk herrskidåkning?

– Ja, det kan vara en pusselbit till det. Själv satt jag med telefonen och såg varvtiderna. Jag trodde inte att han skulle ta guld. Han regisserade detta på bästa sätt, säger Anders Högberg.

van der Poels träning

Nils van der Poels träningsmetoder bygger mycket på alternativ träning.

Cykling, rullskidor, skidåkning, löpning är exempel på olika träningsmetoder.

Gemensamt för detta är att passen är extremt långa, blandat med hårda intervaller.

Dessa långa lågintensiva pass har gjort att Nils van der Poel sedan orkar de tuffa skridskopassen. Varje pass på skridskoovalen är tävlingslikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!