SOK: Regelbrottet är vårt ansvar

Diskusstjärnorna Daniel Ståhl och Simon Pettersson bröt mot coronareglerna när de såg en svensk handbollsmatch i OS på plats. SOK tar på sig misstaget. –Daniel och Simon gjorde inget fel. Om det är någon som gjort fel är det jag, säger mediechefen Lars Markusson.

SOK:s mediechef Lars Markusson (till vänster) och verksamhetschefen Peter Reinebo. Arkivbild.

SOK:s mediechef Lars Markusson (till vänster) och verksamhetschefen Peter Reinebo. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Olympiskt2021-08-02 08:28

Bakgrunden till händelsen var en hyllning till Ståhl och Pettersson efter medaljsuccén – guld och silver – i lördags.

När diskushjältarna kom tillbaka till OS-byn efter finalen möttes de av spelarna i herrlandslaget i handboll, berättar Markusson.

– De var uppe fast klockan var 01.30. Daniel och Simon blev rörda och ville ge någonting tillbaka. Handbollen tyckte att det var en fantastisk idé, säger Markusson.

Enligt regelverket i Tokyo är det förbjudet för idrottare att se andra sporter på plats under OS, allt för att minska smittrisken.

Ändå tilläts Ståhl och Pettersson bli en del av den svenska truppen som ledare till matchen mot Danmark i söndags.

Daniel Vandor, presschef för handbollslandslagen, säger att de fick klartecken från SOK:s pressavdelning att ta in diskuskastarna.

– Vi tog det dels med (förbundskapten) Glenn Solberg först, som gav klartecken, och sedan pratade vi med SOK och vår läkare, som fick göra den bedömningen covidmässigt, säger han.

Lars Markusson:

– De var kvar i sin egen bubbla och umgicks inte med någon annan än de normalt äter frukost med i OS-byn. De försökte och ville göra rätt. Dessutom skedde det under överinseende av läkare för att det skulle vara så smittsäkert som möjligt. Men jag borde varit tydligare med att det inte är tillåtet, säger Markusson.

TT: Har ni fått några reaktioner från IOK eller arrangören i Tokyo?

– Inte som jag känner till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!