SOK:s matprojekt på export: "Vi jobbar på det"

Efter fem år avslutas SOK:s projekt med att få svenska olympiska idrottare att äta mer vegetarisk mat. Och nu går projektet på export. I kommande OS kan det kanske serveras vegetarisk mat enligt SOK-projektets recept. –Vi ska jobba på det spåret så klart, säger näringsfysiologen Linda Bakkman.

Petter Menning och Lisa Nordén lagar vegomat på Bosön.

Petter Menning och Lisa Nordén lagar vegomat på Bosön.

Foto: Jessica Gow/TT

Olympiskt2023-01-01 15:04

Projektet avslutades med att ett antal OS-idrottare fick gå en inspirationskurs i vegetarisk matlagning på Bosön.

– Det har varit ett jättespännande projekt att få ta del av. Jag äter mycket, det krävs i min sport och jag är intresserad av mat på olika sätt. Men jag fastnar i att man gör ungefär samma sak, när man är trött och hungrig tar man det som finns i kylen och faller in i gamla rutiner, säger triatleten Lisa Nordén, som tog OS-silver 2012 och som numera kör Ironman-distansen i triathlon.

Tanken med projektet var att Sveriges olympiska kommitté (SOK) och dess näringsfysiolog Linda Bakkman kände att den gröna omställningen behövde gå snabbare men att det det fanns ett större motstånd från vissa grupper, bland dem elitidrottare, att föra in mer vegetariskt i sin kost.

– Man kände att man ville göra saker för miljön och att hållbarhet är viktigt, men kanske inte så länge man idrottade. De tänkte att det inte var förenligt med deras extrema krav på hälsa och prestationsförmåga, säger Bakkman.

– Vi ville normutmana köttet och visa att vego inte är för en specifik grupp människor utan att det är fullt möjligt att välja vegetariskt även som toppidrottsutövare.

Fler äter vegomat

Flera olika svenska landslag har fått testa på att ha med sig en kock på landslagsläger för att bli inspirerade och lära sig äta vegetarisk mat. Och så har man gett ut en bok med flera recept på vegetarisk mat.

Att projektet lyckats visade en undersökning, som SOK gjorde för ett drygt år sedan, och som visade att två av tre svenska olympier numera äter mer vegetariskt än tre år tidigare.

Kanotisten Petter Menning testade på eget bevåg att enbart äta vegetariskt under ett par månader samtidigt som han tränade hårt för att öka på styrkan.

– Jag upplevde att jag kunde träna hårda pass närmare inpå då jag ätit vegetariskt jämfört med att ha ätit en tung köttbit. Och jag ökade styrkan med tio procent under perioden på åtta veckor, säger han.

Fick bara grönsallad

Numera äter han blandat och har även fått sina barn att uppskatta det vegetariska.

– Barnen frågar ibland om de kan få pasta med bönor. Så det känns bra, som pappa, att de kan få lite mer bredd på vad som faktiskt är mat, säger Menning.

Det är dock inte alltid så lätt att hitta vegetariska alternativ när elitidrottarna är ute på resor.

– I Sverige ligger vi otroligt långt fram när det gäller vegetariskt och veganskt, men i andra länder i Europa ligger de så långt efter. Jag vet att en tjej, en kanotist, fick vanlig grönsallad till lunch och middag i sju dagar och var tvungen att själv leta efter mat i butikerna, säger kocken Tom Forsberg som rest runt som kock i fält och lagat vegetarisk mat åt landslag.

Har dialog med OS-städer

Bakkman berättar att SOK:s projekt nu går på export.

– Vi vill tillvarata projektets lärdomar och skapa ringar på vattnet och tittar på hur vi kan ta med oss det här till en internationell arena. Det kommer ett OS i Paris och ett i Italien som vi för dialog med. Vi har haft seminarium tillsammans med Världsnaturfonden på de här OS-värdländernas lokalkontor, säger hon.

– Alla tycker att det är ett fantastiskt initiativ som de vill dra lärdom av och implementera i sina egna organisationer och miljöer.

TT: Så det kommer att finnas mer vegetarisk mat i OS-byarna framöver?

– Jag är väldigt säker på att man kommer att kunna äta bra vegetarisk mat men om de implementerar "Vego i världsklass" är för tidigt att säga. Men vi ska jobba på det spåret så klart.

Olympier lär sig laga gröna rätter som är specialanpassade för elitidrottare.
Olympier lär sig laga gröna rätter som är specialanpassade för elitidrottare.
Fakta: "Vego i världsklass"

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har tillsammans med Världsnaturfonden drivit projektet "Vego i världsklass" mellan 2018 och 2022 för att få fler elitidrottare att ställa om till mer hållbara kostvanor och slå hål på myten att man inte kan få i sig tillräckligt med näring med vegetarisk och vegansk mat.

Genom projektet har flera landslag – bland annat i golf, skidskytte, curling, brottning, puckelpist och kanot – haft en kock med sig på landslagsläger som lagat vegetarisk och vegansk mat för att inspirera och lära de aktiva.

I boken "Vego i världsklass" finns 120 närings- och klimatberäknade veganska och lakto-ovo-vegetariska recept och i en folder, med samma namn, finns konkreta tips för den som tränar och vill äta mer vegetariskt. Det har också släppts en filmserie kring vegetarisk mat och träning.

Projektet har haft idrottsstjärnor som ambassadörer: Charlotte Kalla, skidor, Hanna Öberg, skidskytte, André Myhrer, alpint, Max Salminen, segling och Peder Fredricson, hästhoppning.

Enligt en undersökning som SOK gjorde för ett drygt år sedan äter 75 procent av de 165 tillfrågade olympierna mer vegetarisk kost nu än tre år tidigare. En majoritet av idrottarna äter vegetarisk mat, mer än hälften ofta eller alltid vegomat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!