Daniel Ståhl missade OS-finalen i Rio de Janeiro efter en dålig insats i kvalet.
I Tokyo, under natten till fredagen svensk tid, behövde han bara ett försök för att ta revansch för den missen.
Svensken slängde kontrollerat iväg sin diskus 66,12 meter och klarade därmed kvalgränsen med 12 centimeters marginal – efter ett ”träningskast”, som Daniel Ståhl själv kallade det.
Men så har det också gått fem år sedan missen i Rio de Janeiro. Sedan dess har den svenska diskusstjärnan förbättrat sitt personbästa med nästan fem meter.
Efter VM-silver 2017, EM-silver 2018 och VM-guld 2019 är han nu storfavorit till OS-guldet.
"Slänga långt"
Daniel Ståhl ville inte prata om medaljer innan kvalet var avklarat. Så mycket mer blev det dock inte heller när finalplatsen väl var klar.
– Jag har sex kast på mig i morgon, så får vi se vad det blir. Målet är att slänga så långt jag kan för de blågula färgerna, säger han.
En sak är dock klar. Ett träningskast runt 66 meter lär inte räcka för medalj i finalen, som inleds 13.15 svensk tid på lördagen. Någon särskild taktik inför finalen har Daniel Ståhl dock inte.
– Det som är i alla andra sporter, man bara kör. Det är inget tänk, säger han.
– Du får jättegärna analysera saker, men jag gör inte det. Jag går bara in och kör, det är inget märkvärdigt. Sex kast, hundra procent, det är det som gäller i morgon.
Och med ett säsongsbästa på 71,40 borde hundra procent räcka långt.
Daniel Ståhl utmanas dock av bland andra 22-årige slovenen Kristjan Ceh, som i slutet av juni förbättrade sitt personliga rekord till 70,35 meter. Och av lag- och träningskamraten Simon Pettersson, som också lyckades ta sig vidare till finalen.
Pettersson har det tredje längsta kastet i världen i år, men känner sig ännu inte helt bekväm med att kallas medaljhopp.
– Det är jättekul att vara omnämnd i de sammanhangen. Det har jag aldrig varit tidigare, säger han.
– Men det finns ju två rankningar, på en är jag trea, på en är jag nia. Den som är nia är väl lite mer rättvisande kanske. Men det är väldigt jämnt där.
Blir det vind?
Både Simon Pettersson och Kristjan Ceh lägger gärna över favoritskapet på Daniel Ståhl.
– Han är äldre än jag, har mer erfarenhet än jag. Det här är inte hans första OS, säger Kristjan Ceh, som dock ger sig själv fördel om det liksom under kvalet är vindstilla på Olympiastadion på lördagen.
– Jag är nog den kastaren som gillar när det inte är vind, jag gillar att kasta i de här förhållandena. När ingen vind påverkar diskusen flyger den som den flyger.