Största svenska OS-truppen – även den bästa?

Truppen är större än någonsin tidigare – men blir den också den framgångsrikaste? SOK-basen Peter Reinebo har slagit fast: –Vi siktar på att göra Sveriges starkaste vinterspel genom tiderna.

Charlotte Kalla med sina medaljer från Pyeongchang 2018. Arkivbild.

Charlotte Kalla med sina medaljer från Pyeongchang 2018. Arkivbild.

Foto: Mats Andersson/TT

Olympiskt2022-02-03 13:00

Let the games begin – och så får vi se om det blir fågel, fisk eller någonstans mittemellan.

116 aktiva, någorlunda jämnt fördelade mellan kvinnor (47 procent) och män (53 procent), deltar i 13 idrotter. Sverige har aldrig tidigare skickat fler.

Det råder goda förhoppningar om att det ska bjudas på en blågul medaljfest. Och visst, håller den rekordstora svenska truppen viruset på avstånd finns det fog för att succén i Pyeongchang överträffas.

Då, i Sydkorea för fyra år sedan, togs sju guld och totalt 14 medaljer. Antalet medaljer i Sotji 2014 var en mer, men den gången stannade gulden vid två.

Reinebo, verksamhetschef i Sveriges olympiska kommitté, spänner bågen hårt och siktar på 15 medaljer, men det har han – så här på förhand – stöd för. Det dräller av medaljhopp i längd, skidskytte, skridsko, curling och skicross.

Många pallplatser

Rätt många i andra sporter har i vinter tagit sig upp på pallplatser i de olika världscuperna. Infinner sig rätt dag... så varför inte lyckas även i OS?

Utomstående betraktare, som sportstatistikföretaget Gracenote tror att Sverige plockar 21 medaljer (sju guld, åtta silver, sex brons). Ett utfall som i så fall överträffar alla förväntningar.

Även nyhetsbyrån AP tror på Sverige och förutser 18 medaljer fördelade på sju guld, sju silver och fyra brons.

Men det kan – och det har hänt förr – gå riktigt åt skogen också. 2002 i Salt Lake var just ett sånt vinterspel där det lovades stort och hölls tunt. Två silver och fem brons var inte mycket att skryta om.

Gröngölingar och äldst

Den svenska truppen i Peking, som man också kan se den:

Gröngölingarna: Mer än hälften upplever något av karriärens höjdpunkt så här långt under de kommande veckorna. Bland debutanterna dominerar spelarna i Tre Kronor och Damkronorna.

Veteranerna: Den stora skaran olympiska nykomlingar vägs upp av några som kan det här med OS. Damkronornas Emma Nordin, längdåkaren Charlotte Kalla och curlarna Niklas Edin och Oskar Eriksson gör alla sina fjärde vinterspel.

Vet hur man når pallen: Ungefär var sjätte medlem av truppen har OS-medaljer sedan tidigare.

Jagar historisk medalj

Kan bli historisk: Charlotte Kalla behöver en medalj till för att bli Sveriges främsta olympier. Hon har nio, lika många som Sixten Jernberg.

Snittålder: 27 år.

Yngst: Damkronornas Ida Boman, född den 1 april 2003.

Äldst: Curlingherrarnas skipper Niklas Edin som är 36 år.

Först att OS-tävla i sin sport: Frida Westman i backhoppningen. Ingen svensk dam har gjort det tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!